Açıklamada görüşlerine yer verilen Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Genel Sekreteri Hediye Güral Gür, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Rus turizm otoriteleri ile ilişkileri en üst seviyeye taşıdığını belirterek, “Artık Rusya-Türkiye turizm hacminin rahatlıkla geliştirilebileceği bir gerçek” ifadelerini kullandı.
'BU FIRSATI DEĞERLENDİRMELİYİZ'
Gür, 2019 yılının Rusya ve Türkiye arasında karşılıklı olarak 'Kültür ve Turizm Yılı' olduğunu hatırlatarak, "Bu fırsatı değerlendirmemiz, yapılacak etkinlikleri şimdiden planlamamız son derece önem taşıyor. Netice olarak 2018 yılında da Türkiye’nin ana turizm pazarının Rusya olması bir sürpriz olmaz” değerlendirmesinde bulundu.
İki ülke arasında karşılıklı otel yatırımları yapılması, başta kongre ve sağlık olmak üzere diğer turizm çeşitlerindeki potansiyelin kullanılması, stajyer değişimi konularında önerilerinin de olumlu karşılandığını aktaran Gür, "Bu konuda bizlerin de başta turizmi çeşitlendirmek ve pazara farklı alternatiflerin sunulması için yapması gereken çalışmalar var” ifadelerini kullandı.
Gür, Türk vatandaşlarına vizelerin kaldırılması çalışmaları sürerken şimdilik e-vize projesinin devreye alınmasının beklendiğine işaret ederek, Rusya’dan gelen turist sayısının 2014 yılında 4 milyon 479 bin kişiyle rekora ulaştığını, 2015 yılında bu rakamın 3 milyon 649 bine, 2016 yılında da 866 bine gerilediğini hatırlattı. Gür, bu yıl yeniden sıçrama olduğuna, geçen yılın ilk 8 ayında 336 bin Rus turist gelirken, bu yıl il 8 ayda bu sayının 3 milyon 333 bine yükseldiğine dikkati çekti.
Rusya Federal Turizm Ajansı (Rosturizm) Başkanı Oleg Safonov ise Türkiye’de tatil yapan vatandaşlarının memnun olduğunu belirterek, 2018 yılında da Rusya’dan gelecek turist sayısında seyrin istikrarlı olarak artacağına, ancak Türkiye’nin ürün olarak deniz-kum-güneşin yanında Karadeniz’de kruvaziyer, sağlık, termal, kongre ve kültür gibi turizm alanlarını pazarda geliştirmesi gerektiğini aktardı.