'DSG, ŞAM'I ANLAŞMAYA İKNA EDEBİLİR'
Time'a konuşan Washington'daki Savaş Araştırmaları Enstitüsü uzmanı Jennifer Cafarella'ya göre DSG, gelecekte Şam yönetimini anlaşma yapmaya ikna edebilir.
'RUSYA, İRAN VE ESAD, KÜRTLER ANLAŞMA YAPMAYA HAZIRLANIYOR'
Cafarella, "Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad yönetiminin, finans veya enerji desteği karşılığında petrol sahalarında kontrolü ele geçirmek için DSG'ye baskı yapacağını düşünüyorum. Rusya, İran ve Esad, Suriye'nin doğusunun gelecekteki düzenini belirlemek Kürt milislerle stratejik bir anlaşma yapmaya hazırlanıyor. Rusya ve Esad, anlaşmanın koşulu olarak ABD'nin Suriye'nin doğusundaki varlığının kısıtlanmasını talep ediyor" ifadelerini kullandı.
'DSG, ŞAM'IN PLANLARINI BOZDU'
Suriyeli uzman Hasan Hasan'a göreyse çatışma ihtimali çok düşük. Rusya'nın ABD'yle anlaşmaya varması halinde DSG'nin petrol sahaları ve çevresindeki topraklarda kontrolü sürdürebileceğini söyleyen Hasan, "Şam hükümeti de petrol sahalarını ele geçirmek istiyordu ancak DSG, Şam'ın planlarını bozdu" diye ekledi.
DSG, 22 Ekim'de internet sitesinden yaptığı açıklamada Deyr Ez Zor'daki, ülkenin en büyük petrol sahalarından biri olan El Ömer sahasının IŞİD'den alındığını açıklamıştı.
Savaşın başlamasından önce Suriye'deki petrol üretiminin yüzde 25'ini karşılayan El Ömer petrol sahası, 2014 yılının ortalarında IŞİD'in kontrolüne geçmişti.
Türkiye, YPG'yi, PKK’nın Suriye’deki uzantısı olarak görüyor ve bu yapıyla ilişkili DSG gibi örgütlerin de 'terör örgütü' olarak kabul edilmesini istiyor. Ancak, Başta ABD olmak üzere Batılı güçler, Ankara’nın bu görüşünü kabul etmiyor. Ankara, ayrıca YPG'ye silah verilmesine de sert bir şekilde karşı çıkıyor.