Sputnik'e konuşan DSG Dış İlişkiler Sorumlusu Abdulaziz Yunus, Deyr ez Zor bölgesinde IŞİD'e ağır darbeler vurduklarını belirterek, IŞİD nerede varsa orada IŞİD ile mücadele edeceklerini söyledi.
IŞİD’in başkent ilan ettiği Suriye'nin Rakka kentinin ABD öncülüğündeki koalisyonun desteklediği Demokratik Suriye Güçleri (DSG) tarafından 4 ay süren operasyonla IŞİD’ten geri alınmasının ardından, kent merkezinde Abdullah Öcalan pankartı açılması tartışmaları sürerken, YPG Sözcüsü Nuri Mahmud Sputnik’e konuştu.
Türkiye’nin PKK’nın uzantısı olarak kabul ettiği, DSG’nin omurgasını oluşturan YPG’nin sözcüsü Mahmud, Rakka operasyonunun bitmesinin ardından “Suriye’de nerede terörist varsa orada savaşacağız” dedi.
Mahmud şunları söyledi:
“Rakka'da IŞİD'in kökünü kestik. Şimdi ruhunu keseceğiz. Suriye'de IŞİD'in yok oluşu az kalmış. IŞİD zihniyeti bir süre daha devam edebilir ama askeri olarak bitmesine çok az kaldı."
‘RUSYA’NIN BÖLGEDE VE DÜNYADA İYİ BİR MİSYONU VAR’
ABD öncülüğündeki koalisyon güçleriyle birlikte ortak operasyonlarının tartışma yaratmasıyla ilgili de konuşan Mahmud, Rusya’yla da IŞİD terörüne karşı görüş alışverişinde bulunduklarını savunurken, Rusya’nın bölgedeki önemine dikkat çekti:
‘ABD ÜSLERİNİ VE BİZE VERDİKLERİ SİLAHLARIN SAYISINI SÖYLEYEMEYİZ’
ABD’yle ilişkilerinin de Kobani’nin kurtarılmasından bu yana sürdüğünü ifade eden Nuri Mahmud, “ABD’nin YPG’ye 1500 TIR silah yardımı yaptığı doğru mudur?” sorusuna ise, şöyle yanıt verdi:
“ABD'nin YPG'ye silah yardım kararı var. Kaç TIR silah geldiği konusunda sayı veremeyiz. Bize verilen silahlar ile Musul operasyonu için Irak Ordusu’na verilen silahları karşılaştırırsak, bize verilen silah basit kalır. Az geldiğini söyleyebilirim."
‘ABD İLE STRATEJİK İTTİFAKIMIZ VAR’
ABD ile ilişkilerini ‘stratejik ittifak’ olarak tanımlayan YPG sözcüsü, Suriye’nin kuzeyindeki ABD üsleri konusunda ise şunları söyledi:
“ABD bizim olduğumuz yerlerde üslerini kuruyor. IŞİD ile mücadele için ABD üsleri vardır fakat üs sayısı ne kadardır, rakam olarak vermemize gerek yok. Ayrıca bu konu bizim açıklayabileceğimiz bir konu değildir. Bizim konumuz değildir. Savaş stratejisi devam ediyor. Bu konuda ABD ile ortaklaşıyoruz. "
YPG içindeki yabancı savaşçılarla ilgili de konuşan Mahmud, şu bilgileri paylaştı:
YPG'de yüzlerce yabancı savaşçı vardır. Onlarca kişi de hayatını kaybetti. Teröre karşı ve demokrasi özgürlük için savaşıyorlar. Irak, İran, Türkiye ve Avrupa’dan geliyorlar daha çok.”
Operasyon sırasında Sputnik’in çektiği görüntüler aksini gösterse de, YPG bünyesinde çocuk savaşçı olmadığını da iddia eden sözcü, “Çocuk savaşçı yok, suçlamalar yersiz, hepsi 18 yaşın üstünde, bu şekilde kararımız var. Sivil halkın giydiği elbiseler, onların da savaşçı sanılmasına yol açıyor, halbuki o YPG elbiseleri pazarda bile satılıyor, halk sempati duyduğu için alıyor” dedi.
‘YARALI IŞİD MİLİTANLARINI TEDAVİ EDİYORUZ’
Ele geçirdikleri bölgelerde IŞİD militanlarına işkence yapmadıklarını hatta onları tedavi ettiklerini savunan Mahmud, şöyle devam etti:
“Kötü muameleyi işkenceyi kimseye kabul etmeyiz. IŞİD militanları yaralı olarak elimize geçtiği zaman onları tedavi ediyoruz. İhtiyaçlarını gideriyoruz. Sonra da cezaevine koyuyoruz. Kötü muamele yapan olursa onlar hakkında disiplin cezası uyguluyoruz.”
Sputnik'e konuşan bir diğer isim, DSG Dış İlişkiler Sorumlusu Abdulaziz Yunus da, Rakka’nın ardından, Suriye Ordusu’nun IŞİD’e büyük darbeler vurduğu, Deyr ez Zor’a ağırlık vereceklerini iddia etti.
Savaştan kurtardıkları sivillerin kendilerine sığındığını belirten Yunus, Arap ve Türkmen savaşçıların da bünyelerine katıldığını öne sürdü.
ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin kendilerine silah desteğini sürdürdüğünü aktaran Yunus, “Koalisyon güçleri dışında bize silah desteği veren yok” dedi.
‘ABD’DEN DAHA FAZLA SİLAH GELMESİNİ UMUT EDİYORUZ’
ABD’nin kendilerine verdiği silah sayısı hakkında, YPG sözcüsü Mahmud gibi yorum yapmaktan kaçınan Yunus, “İhtiyacımız neyse onu veriyorlar” derken, Türk medyasında çıkan haberlerin doğru olmadığını savundu:
‘ABD ÖSO’DAN SONUÇ ALAMAYINCA BİZİMLE HAREKET ETTİ’
ABD ile ittifaktan ortak çıkarları olduğunu belirten DSG Dış İlişkiler sorumlusu, şunları söyledi:
“ABD'nin çıkarı bizimledir. ABD'nin çıkarı olduğu için bizimle hareket ediyor. ABD daha önce ÖSO ile hareket etti ancak sonuç alamadı.”Kobani'den bu yana ABD ile ortak hareket ediyoruz ve ikimiz de sonuç alıyoruz. ABD bizim güçlerin iyi savaştığını gördü.”
Türkiye, YPG'yi, PKK’nın Suriye’deki uzantısı olarak görüyor ve bu yapıyla ilişkili DSG gibi örgütlerin de 'terör örgütü' olarak kabul edilmesini istiyor. Ancak, Başta ABD olmak üzere Batılı güçler, Ankara’nın bu görüşünü kabul etmiyor. Ankara, ayrıca YPG'ye silah verilmesine de sert bir şekilde karşı çıkıyor.