Yazar, kitabın önemli bölümünü Adalet ve Kalkınma Partisi dönemine ayırarak Ortadoğu politikasıyla ilgili Türk iktidar çevrelerinin son yıllarda benimsedikleri temel yaklaşımlarını da ortaya koyuyor.
Rusya Bilimler Akademisi Şarkiyat Enstitüsü Türkiye Bölümü kıdemli araştırma görevlisi Dr. Andrey Boldırev, İnessa İvanova’nın kitabını Sputnik’e değerlendirerek şunları söyledi:
İvanova’nın monografisinin ayırt edici özellikleri, hedeflerin netliği, başarılı yapısı, sorunların aktüel formülasyonu ve zengin kaynak materyallerinin kullanılmasıdır.
Yazar, Türkiye’nin Ortadoğu politikasının evrimi ile ilgili bütün temel yönleri anlatmaya çalışmıştır. Türkiye’nin SSCB ve Rusya, ABD ve Orta Doğu ülkeleri ile olan ilişkileri, Türk diplomatik tarihinin çeşitli aşamalarında detaylı bir şekilde incelenmiştir. Kitap, özellikle “Arap baharı” sonrası Türkiye’nin Ortadoğu politikasıyla ilgili önemli ipuçları vermektedir.
Türk dış politika evrim döngülerini araştıran yazar, Türkiye’nin bölgesel liderliğinin temelinde makul bir denge politikasının ve Orta Doğu’da istikrarın sağlanması için verdiği desteğin yer aldığı sonuca varmaktadır.
İvanova’ya göre; Türkiye, komşularına bakılmaksızın bir bölge politikasını izlemeye ya da yalnızca bir dünya oyuncusuyla birlikte hareket etmeye kalkıştığı her sefer Orta Doğu’daki nüfuzu zayıflamıştır.
Bir diğer yorumcu, Rusya Bilimler Akademisi Şarkiyat Enstitüsü Türkiye Bölümü araştırma görevlisi Dr. Svetlana Volkova, kitapla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu.
Eserin çok enteresan olduğunu ve çok özel bir okuyucu dikkatini gerektirdiğini söylemek gerekir. Yazar çok büyük ve özenli bir çalışmayı ortaya koydu. Kitapta günümüz için çok güncel ve önemli konular ele alınmaktadır, ama aynı zamanda 1920’li ve 1930’lu yıllarda yaşanan gelişmelerden de söz edilmektedir. Kitabın sadece bilimsel değil pratik bakımdan da çok büyük önemi olduğu muhakkak.