Reuters haber ajansı, ABD’deki kısmen kanuni olan ceset ticaretine yönelik özel bir haber hazırladı. Habere göre, ülkedeki bazı şirketler yoksullardan yakınlarının cenaze işlemlerini ücretsiz olarak yerine getirme karşılığında aldıkları cesetlerin vücut parçalarını satıyor. Bu şirketlerden biri de Güney Nevada Donör Hizmetleri.
Yakınlarının cesedini ‘tıbbi araştırmalar’ için bağışlamasını istediği acılı aileler için cenaze işlemleri gerçekleştiren şirket, aldığı cesetleri parçalara ayırdıktan sonra bazı bölümleri belirli bir kâr karşılığında tıbbi araştırmacılara, eğitim kuruluşlarına ve başka potansiyel müşterilere satıyor. Her yıl bilime katkıda bulundukları düşüncesiyle bedenlerini bağışlayan binlerce ABD’li de aslında bu ticaret sahasına katkıda bulunuyor.
Öte yandan bu ceset tacirleri ayrıca ülkede nakli yapılamayan doku bankaları olarak da biliniyor. Fakat bu kuruluşların ABD’de devletin yakından takip ettiği organ ve doku nakil endüstrisi ile son derece farklı. Nitekim ülkede nakil için kalp, böbrek ve tendon satışı yasak, ancak araştırma veya eğitim için vücut parçaları veya kadavra satışını yasaklayan bir kanun yok. Organ ve vücut bağışı bilim ve tıbbi alandaki araştırmalar için büyük katkılarda bulunsa da, bu alandaki ticarete yönelik bir düzenleme olmaması birçok özel ve tüzel kişinin gizli kapaklı faaliyet göstermesine ve kötüye kullanıma yol açıyor.
Reuters’ın edindiği rakamlar da bu sektörün ne kadar aktif olduğunu gözler önüne seriyor. 2011-2015 yılları arasında New York, Virginia, Oklahoma ve Florida eyaletinde alandaki özel şirketlere 50 bin vücut bağışı yapıldı ve şirketler 182 binden fazla organ satışı yaptı. Yalnız Southern Nevada şirketi bu işten üç yılda 12.5 milyon dolar kazandı.
Bu gibi şirketlerse genellikle bağışlanan vücutları 3 bin ilâ 10 bin dolara satabiliyor. Bacak ve gövde için 3 bin 575, baş için 500, ayak için 350, omurga içinse 300 dolar alınıyor.