Cumhuriyet'ten Sibel Bahçetepe'nin haberine göre, CHP'li Süslü'nün hazırladığı ve partisinin genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na da sunduğu “Şehir hastaneleri ve sağlık sisteminin dünü, bugünü" başlıklı raporda özetle şu ifadeler yer aldı:
"Kamu Özel Sektör Ortaklığı modeli ile yapılan şehir hastanelerinde projeyi yapacak şirkete önce Hazine arazisi tahsis ediliyor daha sonra Sağlık Bakanlığı yapımı tamamlanan hastanede 25 yıl kiracı oluyor.
'TÜRKİYE, ŞEHİR HASTANELERİ PROJESİ İÇİN ALTYAPI ÇALIŞMASI YAPMALI'
Kalkınma Bakanlığı’nın 'Dünyada ve Türkiye’de Kamu Özel İşbirliği Uygulamasına İlişkin Gelişmeler 2015' başlıklı raporunda KÖO ile yaptırılan 17 şehir hastanesinin kiralanması karşılığında devletin yapacağı ödeme 27 milyar dolar olarak belirtilmiştir. 32 hastane için ödenecek bedelin büyüklüğü bunun üzerinden hesaplanmalıdır. Bütün bu tartışmaların ve birbirinden uzak denebilecek şekilde sonuçlanan rakamsal verilerin ortaya koyduğu bir gerçek var ki şudur; Türkiye şehir hastaneleri projesine hazır olup olmadığına dair gerekli altyapısal çalışmalar yapılmadan geçiriliyor.
'İŞÇİLER PARA ALAMIYOR'
Kira ödemeleri hastanelerin döner sermayesi üzerinden yapılacak. Isparta Şehir Hastanesi’nde çalışanlar Nisan 2017’den bu yana döner sermayenin tamamı kira olarak AKFEN’e ödendiğinden para alamıyor.
'EK MALİYET OLUŞACAK'
Şehir hastanelerinde ortalama olarak yatak başına 287 metrekare kapalı alan düşüyor. Gelişmiş ülkelerde yeni yapılan hastanelerde yatak başına düşen kapalı alan genel olarak 150-200 metrekare. Yüzde 40’a varan başta enerji tüketimi olmak üzere, temizlik ve bakım/onarım giderleri gibi harcamaların artmasına da yol açacak.
KOÖ projesi kapsamındaki şehir hastaneleri sistemiyle hedeflenen diğer bir konuysa yetersiz finans kaynağına sahip olan kamunun özel sektör tarafından desteklenecek olması. Bu desteğin bir sonucu olarak da hastanelerde daha üst bir teknolojiden faydalanılması. Avrupa Yatırım Bankası verilerine göre kamu özel ortaklığıyla yapılan altyapı yatırımları normal ihale yöntemlerine göre yüzde 24 daha pahalı, bu yöntem için alınan krediler ise devlet borçlanmasına göre yüzde 83 fazla.
Entegre sağlık kampuslarının genellikle şehirlerin dışına yapılması ve şehir içerisinde bulunan hastanelerin kapatılması vatandaşların ulaşım masraflarını artıracak ve istenildiği zaman hemen ulaşma imkânını zorlaştıracak.
Tüm projelerin hayata geçirilmesi durumunda en küçüğü 150 yataklı Aydın Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi, en büyüğü ise 4 bin 200 yataklı İstanbul Sancaktepe Şehir Hastanesi olacak. Toplamda 43 bin 103 yatak sayısına ulaşılması planlanıyor. Fakat hangi hastanelerin kapanacağı ve bu hastanelerin toplam ne kadar hasta yatağına sahip olduğu net olarak bilinmiyor."