ABD'nin Ankara Büyükelçisi John Bass da dün Türkiye'den ayrılırken, vize krizinin çözümünde, Washington, beklenen adımı atmadı, Türkiye'nin ortak komisyon kurulması önerisine de bu aşamada olumlu yanıt vermedi. Bu da sağlanan avukat görüşmelerine karşın krizin düşünüldüğü gibi birkaç gün içerisinde çözülemeyeceği ve uzayacağının sinyali olarak yorumlanıyor.
Yarın Ankara'da Suriye konusunda temaslarda bulunacak olan ABD'nin Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Jonathan Cohen'in başkanlığındaki ortak çalışma grubuna vize ve adli süreçlere dair isimler eklenmedi. Bu taleplere olumsuz yanıt gelirken, Ankara Cohen'in vize kriziyle ilgili nasıl bir mesaj getireceğini bekliyor.
PAPAZ BRUNSON GÜNDEMDE
CHP SAĞLIK İÇİN İSTİSNA SÖZÜ ALDI
ABD'nin Türkiye'deki misyonlarında uygulamaya koyduğu vize yasağına karşı CHP harekete geçti, yasağın kaldırılması için hem Kongre'de hem de ABD Dışişleri nezdinde girişimlerde bulundu.
CHP Washington Temsilcisi Yurter Özcan'ın geçen hafta, Cohen'in ekibi ile yaptığı görüşmelerde dile getirdiği ‘ciddi sağlık sorunu' olanlarla ilgili istisna sağlanması talebine ABD, olumlu yaklaştı. Özcan, "İlik nakli, ileri düzeyde kanser hastalığı gibi ciddi sağlık sorunları için ABD yardım etmeye hazır olduğunu söyledi. Biz de CHP temsilciliği olarak bu süreci kolaylaştırmak için elimizden geleni yapmaya hazırız; bize başvurabilirler" dedi.
AK Parti'nin ABD'deki lobi şirketlerine yaptığı ödemelerin artık sonuç vermediğini ve inandırıcılığının kalmadığını söyleyen Özcan, "Biz bu vize yasağını kabul edilemez bulduğumuzu her platformda söylüyoruz. Ancak kaldırılması için Türk hükümetinin de artık adım atması gerek. Bu aşamadan, sağlıktan sonra öğrenciler ve işadamları için vize yasağının kaldırılmasına yönelik girişimlerde bulunacağız" diye konuştu.