Kahraman, “Türkiye, Rusya ve İran Astana’da bir araya geldi ve Suriye ile ilgili garantör ülkeler olarak ortak bir karar aldı. Suriye’de gerilimi azaltma bölgeleri kurarak ülkedeki gerilimi düşürme ve toprak bütünlüğünü sağlama konusunda ortak bir plan mevcut. Suriye’deki ihtilaf 7 yıldır sürüyor. Gerilimi düşürmek ve bu ihtilafa son vermek önemli. Dolayısıyla bunun sağlanması için alınan tedbirler aslında normal tedbirlerdir ve bu adımlar atılmaya devam edilecek” ifadelerini kullandı.
Suriye Parlamentosu Sözcüsü Hammude Sabah bugün PAB Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, "Suriye Parlamentosu Türk güçlerinin herhangi bir ön koşul olmaksızın çekilmesini talep ediyor" ifadelerini kullanmıştı. Türkiye'nin İdlib operasyonunun Astana barış görüşmelerinde ele alınmadığını vurgulayan Sabah, operasyonun uluslararası hukuku ihlal ettiğini belirtmişti.
‘ABD İLE DİPLOMASİ KRİZİ GEÇİCİ’
TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Washington ile Ankara arasındaki diplomasi krizinin geçici olduğunu ve ülkelerin arasındaki ortaklık ilişkilerine zarar verilmeden sonuçlandırılacağını belirtti.
Kahraman, “Bunun kısa süre içerisinde çözüme kavuşturulacak geçici bir ihtilaf olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.
TBMM Başkanı Kahraman, “Türkiye ve ABD müttefik iki ülke. NATO çerçevesinde ortak hareket ediyorlar. Türkiye ve ABD küresel barışın ve istikrarın sağlanması konusunda birlikte çalışıyorlar. Bu nedenle konu, Türkiye ile ABD arasındaki ilişkiler söz konusu olana kadar çözülecek” ifadelerini kullandı.
‘AB ZİRVESİNİN BRÜKSEL-ANKARA İLİŞKİLERE ZARAR VERMEYECEĞİNİ UMUYORUZ’
TBMM Başkanı Kahraman, Ankara’nın önümüzdeki hafta yapılacak Avrupa Birliği (AB) zirvesinde alınacak kararların Türkiye ile Brüksel’in arasındaki ilişkilere zarar vermeyeceğini ümit ettiğini söyledi.
Sputnik’e konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Kahraman, “Aslında oradaki görüşmeler resmi nitelik taşımayacak ve ben, görüşmelerden Türkiye ile AB arasındaki ilişkilere yansıyabilecek olan kararların çıkmayacağını ümit ediyorum” diye konuştu.