Putin, “Bu konuda farklı düşüncelerin olmasına rağmen, tüm bunların pozitif sonuçlara ulaştıracağını umuyor olacağız” ifadelerini kullandı.
Aralık 2015'te Paris'te yapılan 21. BM İklim Değişikliği Taraflar Konferansı'nda (COP21) onaylanan Paris Anlaşması, Nisan 2016'da 194 ülke tarafından imzalanmıştı.
Ülkelerin iklim değişikliğinin olumsuz etkilerine karşı hazırlıklı olması, sera gazı emisyonunu azaltan çevreci ve sürdürülebilir girişimlerin desteklenmesi gibi maddelerin öne çıktığı anlaşma, gelişmekte olan ülkelerin temiz enerjiye geçiş süreçlerinde maddi olarak desteklenmelerini öngörüyor.
‘RUSYA, YURTDIŞINA ÇIKAN BAŞARILI BİLİM İNSANLARINI GERİ GETİRMEK İSTİYOR’
Daha önce yurtdışında çalışıp ardından Moskova’ya geri dönen bir bilimci, Rus araştırmacıların toplu halde vatanlarına geri dönmeleriyle ilgili hayalini Putin’le paylaşması üzerine Rus lider, bu konuda belli bir takım düşünceleri olduğunu söyledi.
Putin, “Rusya, gerçekten başarılı olan ve burada gerçekten verimli bir şekilde çalışabilecek kişilerin geri dönmesini istiyor. Vatandaşlık bakımından yurtdışındaki tüm vatandaşlarımızın geri gelmelerini isteriz, fakat bilimin gelişimi açısından, Rus bilimini ileriye götürebilecek kişilere ihtiyaç var” ifadelerini kullandı.
‘ÜLKELER ARASINDAKİ REKABETİN HUSUMETE VE SAVAŞA DÖNÜŞMEMESİ İÇİN UĞRAŞ VERİLMELİ’
Rusya Devlet Başkanı Putin, ülkelerin arasındaki rekabetin husumete ve savaşa dönüşmemesi için uğraş verilmesi gerektiğini söyledi.
Ortak sorunların çözümü için kullanılabilecek kaynakların rekabet için kullanıldığını kaydeden Putin, “Kaynakları rekabet için kullanıyoruz, fakat bu her zaman hem kaybedenler, hem de kazananlar için olumlu sonuçlara ulaşılmasını sağlamıyor. Her hâlükârda söz konusu rekabetin husumete ve bunun da ötesine, bir savaşa dönüşmemesi için uğraş verilmeli. Ortak vazifelerin ve sorunların çözümünün arayışında işbirliği vektörünü güçlendirmeliyiz. Eğer ilişkileri bu şekilde düzenlersek, bu şüphesiz herkesin yararına olur” diye konuştu.