Maiziere, Almanya'nın Katolik bölgelerinde Azizler Günü'nün tatil olmasını örnek göstererek, Müslümanların yoğun olarak yaşadığı bölgelerde benzer bir uygulamaya gidilebileceğini belirtti.
Yerel regionalwolfsburg.de radyosunda yayınlanan röportajında Maiziere, Almanya'nın resmi tatillerinin çoğunun Hristiyanlık kaynaklı olduğunu ve bu şekilde kalması gerektiğini de söyledi.
Muslimischer Feiertag: "Man muss über den Vorschlag nachdenken" https://t.co/deUSSfPUsa pic.twitter.com/LNn0OoFo4m
— WELT (@welt) 14 Ekim 2017
HRİSTİYAN DEMOKRATLARDAN TEPKi
Bakan Maiziere'nin açıklamalarına ilk tepki kendi partisi Hristiyan Demokratlardan (CDU) geldi.
CDU'nun kıdemli üyelerindan Wolfgang Bosbach, Bild gazetesine yaptığı açıklamada Almanya'daki herkesin istediği dini bayramı kutlayabilmesi gerektiğini belirtti ancak "Hristiyanlık kaynaklı olmayan dini bayramların devlet tarafından resmi tatil ilan edilip edilmemesi tamamen farklı bir konu" dedi.
Muslimischer Feiertag? In Bayern garantiert nicht, sagt Innenminister Joachim Herrmann https://t.co/SVsfmbP7kj @CSU #FahrtinsWochenende pic.twitter.com/UERh6oWgwc
— Karina Moessbauer (@K_Moessbauer) 14 Ekim 2017
CDU'nun kardeş partisi CSU'nun önde gelen üyelerinden Alexander Dobrindt de Almanya'nın Hristiyan kökeninin tartışılamaz olduğunu söyleyerek "Almanya'da Müslümanların bayramlarını tatil kabul etmeyi düşünmüyoruz" dedi.
Bakan'ın sözlerine yönelik olarak İçişleri Bakanlığı'ndan bir açıklama gelmedi.
Muslimische Feiertage? In Zeiten des Hasses gäbe es kein stärkeres Zeichen als mehr Feste der Liebe. https://t.co/MOAmayFYxD
— ZEIT ONLINE (@zeitonline) 14 Ekim 2017
Almanya'da 24 Eylül'de yapılan genel seçimlerde en çok oyu alan CDU/CSU'nun, diğer partilerle koalisyon görüşmelerine bu hafta başlaması planlanıyor.
CDU/CSU'nun çoğunluğu sağlayabilmesi için Yeşiller ve Liberal Parti'yle koalisyona gitmesi gerekiyor.
Seçimden ikinci çıkan Sosyal Demokratlar, koalisyon ortağı olmayacaklarını açıklamıştı.
Seçimin en dikkat çekici yanı ise 4 yıl önce kurulan aşırı sağcı, göç ve İslam karşıtı politikaları savunan AfD partisinin %12,6 oy alarak parlamentoya girmesi oldu.
Almanya'da yaklaşık 3 milyon Türkiye kökenli olmak üzere 4 milyon kadar Müslüman'ın yaşadığı tahmin ediliyor.
Son iki yılda ülkenin kabul ettiği 1 milyondan fazla mültecinin tamamına yakını Müslüman.