ABD'nin NATO temsilcisi ayrıca Washington'un Türkiye ile işbirliği yapmak istediğini ve Ankara'nın Moskova ile yakınlaşmasını istemediğini belirterek, "Bu bizim çıkarlarımızla örtüşmüyor. Bu Türkiye'nin çıkarlarına da uygun değil" diye konuştu.
Bu açıklamaların ardından Amerikan medyasında yer alan haberlerde, Demokrat Partili Senatör Ben Cardin'in S-400 sözleşmesinin imzalanmasıyla Washington'un Moskova'ya uyguladığı yaptırımların delindiğini savunarak, Rusya'dan S-400 füze savunma sistemleri almaya hazırlanan Türkiye'ye yaptırım uygulama ve NATO üyeliğinin uygunluğunu sorgulama önerisinde bulunduğu belirtildi.
'TÜRKİYE'YE SALDIRMAK NİYETİNDE DEĞİLSENİZ NASIL BİR TEHLİKE SÖZ KONUSU?'
Sputnik'e konuşan emekli albay Jilin, "Benzeri olmayan S-400 sistemleri çok etkili ve Amerikalıların açıklamalarına göre tehlike arz ediyor. Ancak siz Türkiye'ye saldırmak niyetinde değilseniz, nasıl bir tehlike söz konusu? S-400'ler savunma sistemleri oldukları için sadece saldırganlar için tehlike arz ediyor. Eğer Türkiye saldırı sistemleri satın alsaydı, bu endişe verici olurdu. Fakat ülkeler bizim sistemlerimizi satın alır almaz ABD hemen memnuniyetsizliğini dile getiriyor. Zira bu durum, dünyanın herhangi bir noktasında ‘demokrasi kurmak' üzere gönderilebilen ABD Hava Kuvvetleri için tehlikeli" ifadelerini kullandı.
Dünyada kullanımda olan en iyi uzun menzilli hava savunma sistemlerinden biri olarak gösterilen S-400, insanlı ya da insansız her türlü hava aracının yanı sıra hem kruz hem de balistik füzeleri imha edebiliyor. S-400 sistemleri kara hedeflerine karşı da kullanılabiliyor.
Azami menzili 400 kilometre, ulaşabildiği en yüksek irtifa da 30 kilometre olan bu sistem ayrıca, her hedefe iki füze kilitleyerek, eşzamanlı olarak 80 hedefi vurabiliyor.