Saraç'ın açıklamalarından satır başları şöyle:
Aksayan tarafları giderecek, öğrenciler üzerindeki stresi azalatacak, daha yalın bir sistem için gerekli düzenlemenin Türkiye'ye kazandırılmasının kaçınılmaz olduğu gerçektir. Lise eğitimi, yükseköğretim de dahil, eğitimin bel kemiğidir. Yeni düzenleme ile sınavı bir hafta sonunda başlatıp bitirmeyi planladık.
- Şu an varolan 18 puan türü yeterlilikleri sağlamak açısından önemli işlev görse de süreyi zorlaştırmaktadır. Bazı puan türleri arasında akademik farklılık az olarak ortaya çıkmaktadır. 18 puan türünde azaltmaya gidiyoruz fakat her bir puan türünde Türkçe ve Matematik ağırlıkta olacaktır.
Eğitim ve öğretimdeki her bir değişiklik anne ve babalarının canlarına, yani çocuklarına dokunmak demektir. Yöntem olarak da tedriciliği esas alıyoruz. Öğrencilerimiz çalışma yöntemlerimizi değiştirmesinler. Yeni düzenleme ile sınavı, öğrencilerimiz, aileleri, rehberleri ve bizler için daha yalın hale getirmeyi planlıyoruz.
'YENİ SİSTEMİN ADI YÜKSEK ÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI'
- Snavın yeni adı Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı'dır. İlk oturumda temel yeterlilik esas alınacak.
- Sınavlar haziran ayında bir hafta sonunda 2 oturumda yapılacak, soru sayısı 80 olacak.
- Dil sınavı ise Pazar günü uygulanacak. Yabancı dilde de soru sayısı 80 olarak belirlenmiş durumda.
'İLK OTURUMDAN SONRA ÖĞLE ARASI VERİLECEK'
Birinci oturum bütün adaylar için zorunlu olacak ve sorular MEB'in ortak müfredatından oluşacak. İlk oturumda 40 Türkçe, 40 matematik sorusundan oluşacak. İlk oturumdan sonra adaylar için öğle arası verilecek. Türkçe ve Matematik sorularının ağırlığı eşit olacak. Temel yeterlilik testi puanını en az 150 olması gereklidir.
'200 VE ÜZERİ PUANLAR SONRAKİ YIL DA GEÇERLİ OLACAK'
- Temel yeterlilik puanı 180 ve üzerinde olan ise lisans bölümlerine yerleşebilecektir. 200 ve üzeri olan puanlar, adaylar istedikleri taktirde bir sonraki yıl da geçerli olacak. Tüm adayların birinci oturuma girmesi zorunlu. İlk oturumda sayısal-sözel beceri ölçülecek.
© AAÜniversite giriş sistemi açıklandı
Üniversite giriş sistemi açıklandı
© AA
- İkinci oturumda 4 test yer alacak sorular müfredata dayalı olacaktır. Oturumların süresi geçmiş yıllardaki uygulamalar ve adaylarımızın sınav stresi yaşamamaları hususu göz önüne alınarak belirlenecektir.
- Belli programlar için getirilen başarı sıralaması şartına aynen devam edilecektir. Özel yetenekle öğrenci alan programlarda geçen sene olduğu gibi baraj puanı aynı tutulmuştur.
- Sınav puan türleri 18'den 5'e indirilmiştir. Sınavlar tek hafta sonunda 6 oturumdan 3 oturuma indirilmiştir.
İKİNCİ OTURUM NASIL OLACAK?
İkinci oturumda Türk Dili ve Edebiyatı-Coğrafya'dan 40, Sosyal Bilimleri 40, Matematik 40 ve Fen Bilimleri 40 sorudan oluşacak. Oturumların süresi daha sonra belirlenecek. İkinci oturumda Sözel Bölümler için Edebiyat-Coğrafya'nın yüzde 50 Sosyal Bilimlerin yüzde 50 ağırlığı olacak. Sayısal için Matematik yüzde 50, Fen Bilimleri yüzde 50, Eşit ağırlıkta da Matematik ve Türkçe yüzde 50 ağırlıklara sahip olacak. Lisans yerleştirme puanı hesaplanırken Temel Yeterlilik Testi'nin ağırlığı yüzde 40 ikinci oturumun ağırlığı yüzde 60 olacak.
'SINAVA GİRİŞ SAATİ KONUSUNDA DAHA ESNEK OLUNACAK'
- Sınava giriş saati konusunda biraz daha esnek olunacak, ÖSYM ile konuyu görüştük.
'SINAVIN KISA ADINI KAMUOYU BELİRLESİN'
- Sınavın adının kısaltması konusunda kafa yormadık. Sınavın kısa adını da kamuoyu belirlesin.
'İLERİ ÜLKELERDE UYGULANAN SİSTEMİN BİR KISMINI BURAYA NAKLETTİK'
ÖSYM'deki hesaplamalardaki birtakım hataların olması biraz da bu sistemin karmaşık yapısıyla da ilişkili diye düşünüyoruz. Onun için daha sade, daha anlaşılır hatta bizim için de daha kolay anlatılabilir bir sisteme geçiyoruz. Testlerin ağırlıklarını baktığımızda bunu görüyoruz, oturumların yayılışına baktığımızda bunu görüyoruz. Dolayısıyla daha sade, daha yalın, anlaşılabilir bir sisteme geçtiğimizi ifade edeyim. Bu daha çağdaş, yükseköğretimde ileri ülkelerde uygulanan bir sistemin bir kısmını buraya nakletmiş oluyoruz.