Türkiye-ABD arasında gerilen ipler, belki kopma noktasına gelmedi ama iki ülkenin ilişkilerinin tarihinde yaşanmayanlar yaşandı. 'Vize krizi' olarak tanımlanan krizle birlikte ilk kez, iki ülke karşılıklı olarak, halklarını etkileyecek kararlara imza attı.
Emekli Büyükelçi Ünal Çeviköz, Türkiye-ABD arasında 1 Mart 2003'te TBMM'de reddedilen Irak Tezkeresi'nden bu yana ciddi bir güven bunalımı olduğunu söylerken, bugünlerde yaşanan krize ilişkin şu değerlendirmeleri yaptı:
"ABD, 'Benim çalışanımı tutuklarken, bana da haber vermeliydin' diyor. 'Çalışanımız serbest bırakılsın' gibi bir talepleri yok. Bir takım kişilerin, hakkında hazırlanan dosyaların, evrensel hukuk sistemine uygun hazırlayamamakla ilgili sorunlar oluyor. Bir suçluluk durumu varsa, suçluların iadesi, ülkeler arasında her zaman gerçekleşen bir durumdur."
'1 MART TEZKERESİ İLE ARAMIZDA BİR GÜVEN BUNALIMI OLUŞTU'
2003'te başlayan güven bunalımının Suriye kriziyle birlikte daha da derinleştiğine işaret eden Çeviköz, "Türkiye ile ABD arasında çok ciddi bir güven bunalımı söz konusu. Bu bunalım, 1 Mart 2003'teki tezkereden sonra doğdu. Bu bunalım bazen dağılır gibi oldu ama Suriye kriziyle birlikte, aramız giderek açıldı" dedi.
'TÜRKİYE DENGE UNSURU OLARAK ÖNEMLİ BİR AKTÖR'
'DIŞ POLİTİKA, İÇ POLİTİKANIN MALZEMESİ HALİNE GELDİ; İÇİMİ ACITIYOR'
Dış politikanın iç politika malzemesi haline getirildiğini de ifade eden Çeviköz, "Son yıllarda, maalesef dış politika, cumhuriyet tarihinde görmediğimiz bir oranda iç politika malzemesi haline getirildi. Bu benim içimi acıtan bir durum. Bu durum, bizim müttefiklerimiz açısından bakıldığında da, Türkiye hakkındaki görüşlerini olumsuz yönde etkiliyor" dedi.