Geçen yıl ve bu yıl Rusya'da çeşitli tanıtım ve turizm etkinlikleri düzenlediklerini ve fuarlara katılımın sağlandığını hatırlatan Kurtulmuş, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile özel sektör iş birliğinde 16-18 Haziran 2017 tarihleri arasında Rusya'nın başkenti Moskova'da sanat, kültür, turizm, gastronomi, alışveriş ve spor gibi alanlarda çeşitli etkinlikleri barındıran 'Türkiye Festivali'nin düzenlendiğini söyledi. Kurtulmuş, festivalin Rus halkı tarafından büyük ilgi gördüğünü ve 3 gün süren festivali yaklaşık 153 bin kişinin ziyaret ettiğini kaydetti.
MOSKOVA'DA YENİ ETKİNLİKLER
Kültür ve Turizm Bakanı Kurtulmuş, Moskova'da uluslararası nitelikte çeşitli etkinlikler düzenlemeyi planladıklarını da ifade ederek, şu bilgileri verdi:
"Moskova Kültür ve Tanıtma Müşavirliğimizce 2017 yılının sonuna kadar gerçekleştirilmesi planlanan etkinlikler: Dünyaca ünlü flüt sanatçımız Şefika Kutluer'le Rus orkestrası eşliğinde bir konser gerçekleştirilmesi. Moskova'da uygun bir sanat galerisinde resim sergisinin gerçekleştirilmesi. 2018 yılı içerisinde ise mart ayında Moskova'nın prestijli bir kapalı mekânında özel Türkiye fuarı düzenlenmesi, fuar esnasında geleneksel Türk musikisi, halk oyunları, ebru, kaligrafi ve mümkün olduğu takdirde cam üfleme sanatı gibi etkinliklerle tanıtım faaliyetlerinin sürdürülmesi. 2018 Haziran ayında National Geographic dergisiyle birlikte Kızıl Meydan yanındaki yaya yolu üzerinde kültürel ve turistik yönlerimizi gösterecek ‘Bilinmeyen Türkiye' isimli bir fotoğraf sergisinin açılması. 2018 Ekim ayında oldukça beğeni toplayan Türkiye Festivalinin ikincisinin planlanması."
Türkiye'nin Rusya ile turizm ilişkisinin 1990'lı yılların başında başladığını kaydeden Kurtulmuş, Türk özel sektörünün yatırımlarıyla Rusya'dan turist gelişlerinin özellikle Antalya'ya gerçekleştiğini söyledi. Kurtulmuş, "Bu durum Rusya vatandaşlarının tatil alışkanlığının gelişmesiyle birlikte sayısal anlamda da yıllar içerisinde artış göstermiştir.
Rusya Federasyonunda ilk turizm acente ve tur operatörleri de Türk girişimcilerinin öncülüğünde kurulmaya başlanmış ve 2000'li yıllarla birlikte Rusya'dan ülkemize gelen turist sayıları artmıştır" dedi. 2014 yılı sonu itibarıyla 4.5 milyon Rus turist rakamına ulaşıldığını kaydeden Bakan Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Maalesef 2015 yılındaki Rus uçağının düşürülmesi olayından sonra bu sayıda ciddi bir şekilde azalış oldu. 2016 yılında rakam 866.256'ya kadar düştü. Ama çok şükür bu yıl itibarıyla yeniden rakamlarda yükseliş ortaya çıktı. Ümit ediyorum ki sadece Rus turistlerinin yeniden gelmesi değil, Türkiye'de turizm sektörünün yeniden 2014 rakamlarına yükselmesi inşallah 2019 yılı sonu itibarıyla gerçekleşecektir. Çok şükür aradaki sıkıntıların aşıldığını görüyoruz. Turizm alanında da tekrar, ciddi bir şekilde yükselişe geçtiğimizi hepiniz rakamları da biliyorsunuz."
Turizmde Avrupa pazarındaki düşüşü de değerlendiren Bakan Kurtulmuş, "Ana pazarlarda yaşanan düşüş ve ülkemizin yakın coğrafyasında sürmekte olan savaş durumu nedeniyle kırılgan bir yapı arz eden ve önemli oranda düşüşler kaybettiğimiz Avrupa pazarında tematik tanıtımlara ağırlık verilerek düşüşün önüne geçilmeye çalışılmıştır. Böylelikle 2017 yılının ilk sekiz ayı sonunda ülkemize gelen Avrupalı turist sayısı bir önceki yıla göre kayda değer oranda artmıştır" diye konuştu.
"Evet, bu 2016 bizim için turizm açısından kötü bir yıldı" diyen Bakan Kurtulmuş, Avrupalı turistlerin özellikle Avrupa'da ortaya çıkan Türkiye karşıtı bazı ön yargıların çok ciddi bir şekilde taban bulması sorununda turizm sektöründe de ciddi daralmalar yaşandığını söyledi. Kurtulmuş, bunu ortadan kaldırmak için hem Avrupa pazarlarında, ciddi bir tanıtım faaliyetini, etkinliğini sürdüreceklerini vurguladı. Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:
YENİ PAZARLAR: ÇİN, HİNDİSTAN, GÜNEY KORE VE JAPONYA
"Ama özellikle önümüzdeki dönemde iki alanda stratejimizi yoğunlaştırıyoruz. Bunlardan birisi yeni pazarlara açılmak gereğidir. Türkiye'nin yeni pazarları, yeni kapıları tıklaması lazım. Özellikle dört ülkenin Çin, Hindistan, Güney Kore ve Japonya'nın Türkiye turizmi bakımından çok önemli ülkeler olduğunun altını çizmek isterim. Bu dört ülkenin yaklaşık nüfusu dünya nüfusunun yarısı ediyor. Ayrıca bu dört ülkede de son derece genç, dinamik, yeni bir orta sınıf var, zengin bir orta sınıf var. Bu orta sınıfların ilgisinin Türkiye'ye doğru yöneltilmesi bakımından tabiricaizse, tam manasıyla bir seferberlik hâlindeyiz. Önümüzdeki yıl, 2018 yılı Çin'de Türkiye yılı olacak. Bununla ilgili olarak Çin'de yaklaşık 50 etkinlik düzenliyoruz ve Çin'in bütün ilgisini yoğunlaştırmak için gayret ediyoruz. Aynı şekilde Hindistan, Güney Kore ve Japonya'yla ilgili de çalışmalarımızı sürdürüyoruz."
Türkiye'nin pazar çeşitlendirmesinin yanı sıra ürün çeşitlendirmesine de gitmesi gerektiğine dikkati çeken Kurtulmuş, ikinci önemli strateji olarak bunu gündemlerine aldıklarını söyledi. Kurtulmuş, "Sadece deniz turizmi, güneşlenme değil, çok geniş bir coğrafya, çok büyük imkanları olan bir ülkeyiz. Dağ, sağlık, spor, inanç turizmi gibi çeşitli alanlardaki ürünlerimizi çeşitlendirebiliriz. Ayrıca bölge ülkelerimizle ortak paketler oluşturarak, bunlar üzerinden de ürünlerimizi zenginleştirme imkanımızın olduğunu görüyoruz" dedi.
Türkiye'nin kültürel zenginliğini, turizmin önemli bir gücü olarak kullanacaklarını dile getiren Kurtulmuş, "Özellikle Türkiye'ye karşı oluşturulmaya çalışılan bu kara propagandanın aşılması için hem kültür hem turizm alanındaki zenginliğimizi, yumuşak gücümüzün önemli bir unsuru olarak kullanacağız" diye konuştu.