"Kabine, Katalan hükümetinden bağımsızlık ilan edip etmediğini doğrulamasını talep edecek" diyen Rajoy, bu adımın İspanya'nın Katalonya'ya karşı alabileceği ek önlemler öncesinde gerekli olduğunu vurguladı.
'KATALONYA BAŞKANI'NIN YANITI GELECEKTEKİ OLAYLARI BELİRLEYECEK'
Kabinesiyle yaptığı acil toplantının ardından konuşan Rajoy açıklamasında "Önümüzdeki birkaç gün içinde Katalonya Başkanı'nın yanıtı gelecekteki olayları belirleyecek" ifadelerini kullandı.
İspanya Anayasa'nın 155. maddesine uygun olarak Katalonya'nın özerkliğini askıya alıp, bölgenin kontrolünü eline alabilir. Rajoy da gelecek yanıta göre alınacak önlemler kapsamında bu maddenin uygulanabileceğini vurguladı.
İspanya Başbakanı "Hükümetin çağrısı anayasanın 155. maddesini uygulamaya koyma ihtimalinin de olduğu önlemler öncesinde yurttaşlara güvenlik ve kesinlik önermeyi amaçlıyor" dedi.
'OLABİLDİĞİNCE HIZLI OLARAK HUZURA VE GÜVENLİĞE DÖNÜLMELİ'
Katalonya'da 1 Ekim'da yapılan ve İspanya'nın yasa dışı ilan ettiği referandumun ardından dün Katalonya parlamentosunda açıklama yapan Katalan lider Puigdemont 'oylamanın sonucuna göre bağımsızlık hakkı kazandık' demiş ancak İspanya ile görüşmelere açık kapı bırakmak amacıyla bağımsızlık ilanını ertelediğini duyurmuştu.
Katalan yetkililer Puigdemont'un imzaladığı bağımsızlık bildirisinin bağlayıcı olmadığını 'sembolik' önemde olduğunu açıklamıştı.
RAJOY, 'NÜKLEER SEÇENEĞİ' İLK KEZ DİLE GETİRDİ
Katalonya'nın özerkliğini askıya alıp, bölgenin kontrolünü Madrid'e verebilecek anayasanın 155. maddesinin uygulanması Batı basınında 'nükleer seçenek' olarak tanımlanıyor.
Daha önce hiç kullanılmayan 155. maddenin işletilmesi için Senato'nun da onayı gerekiyor.