Kürtler konusunda iki tarafın görüş ayrılıkları olduğuna işaret eden Kurdryaşova “Erdoğan, Kürtlerin faaliyetlerinin kısıtlanmasına yardım ederse, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın kalması konusu ile dahi barışabilir. Sınırları yakınlarında bir Kürt devletinin kurulması Türkiye için büyük sonuçlar doğurabilir, bu doğrudan iç savaşa götürebilir” dedi.
‘KARŞITLIK, DARBE GİRİŞİMİNDEN SONRA BAŞLADI’
Ankara ile Washington arasındaki ciddi karşıtlıkların 2016 yılında, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından başladığını belirten Kudryaşova “ABD, kanıt yetersizliği ve iki ülke arasında sınırdışı etmeye yönelik bir anlaşma olmadığından (FETÖ lideri) Gülen’i iade etmeyi reddediyor. Bu, ilişkilerin bozulmasına yol açtı. Bu olaylar ilişkileirn kırılma noktası oldu. Erdoğan, daha önce Gülen’in iadesi konusunda Washington’la ortak bir dil bulmayı umuyor olsa da, şimdi bunun olmayacağına ikna olmuş durumda” ifadelerini kullandı.
İki tarafın karşılıklı olarak vizeleri askıya almasına ilişkin konuşan Kudryaşova, tüm gerginliklere rağmen, Türkiye’nin yine de Batı’ya sırtını tamamen dönmeye hazır olmadığını, Ankara’nın ABD ve AB ile anlaşmalardan çekilmek istemediğini belirtti. Kudryaşova, şunları söyledi: “Türkiye hâlâ stratejik açıdan Batı’ya yönelmiş durumda. Çatlaklar da Ankara’nın gururunun zarar görmesi ile ilgili.”
‘KARŞITLIK BÜYÜYECEK’
Rusya Doğu Araştırmaları Merkezi Müdürü Vladimir Avtkov da, iki ülke arasındaki karşıtlıkların zamanla büyüyeceğini söyledi.
Avtkov “Mesele, ABD’nin bölgedeki ülkelerin devlet olma durumunu baltalamaya ve siyasi rejimleri yönetmeye çalışması. Bu girişimleri her yerde görüyoruz, ancak her zaman da ABD için iyi sonuçlanmıyorlar” dedi.
Washington’ın bölgenin haritasını yeniden çizmeye çalışarak yıkıcı güçler üzerine bahis oynadığını belirten Avtkov şu ifadeleri kullandı:
“Büyük Ortadoğu yaratmaya yönelik plan, daha önce ABD tarafından dile getirilmişti ve bu planlarını uygulamaya devam ediyorlar. Türkiye ise giderek daha bağımsız ve hırslı bir ülkeye dönüşüyor. ABD’li politikacılar tüm müttefiklerinin kendi merkezinde olması gerektiği düşüncesiyle çok merkezli bir dünyayı bir türlü tasavvur edemiyor. Ankara ile ABD arasındaki anlaşmazlıkların sebebi de bu. Aslında ABD kendi elleriyle Türkiye’yi doğuya yönelmeye itiyor.”