'PETROLÜN MERKEZİ HÜKÜMET ÜZERİNDEN ALINMASI KONUSUNDA MUTABAKAT ZAPTI İMZALAYACAĞIZ'
Binali Yıldırım'ın 'yakın zamanda' Bağdat'ı ziyaret ederek Irak Başbakanı Haydar el Abadi ile görüşeceğini bildiren el Alevi, Yıldırım ve el Abadi'nin IKBY'nin bağımsızlık referandumu başta olmak üzere ikili ilişkilerde gündemde olan önemli konuları görüşeceğini bildirdi. Türkiye ve Irak'ın IKBY'dekiler de dahil tüm Irak petrollerini merkezi hükümet üzerinden almasıyla ilgili bir mutabakat zaptı imzalanacağını kaydeden el Alevi, bu konunun da Yıldırım'ın Bağdat ziyaretinde ele alınacağını belirtti.
'PETROL KONUSUNDA KAZAN-KAZAN FORMÜLÜ ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUZ'
El Alevi, Türkiye'nin IKBY'den doğrudan aldığı petrol konusunu Türkiye ile Irak Merkezi Hükümeti'nin nasıl bir çözüme kavuşturacakları konusunda şöyle konuştu:
'FİŞABUR BÖLGESİNE YENİ SINIR KAPISI AÇILABİLİR'
Irak Merkezi Hükümeti'nin şu an IKBY'nin kontrolünde bulunan Habur Sınır Kapısı'nın kontrolünü almak için Türkiye ile yakın işbirliği içinde olduğunu, Merkezi Hükümet'in Habur Sınır Kapısı'na 41 yeni görevli gönderdiğini belirten el Alevi, Türkiye ile Irak arasında IKBY sınırları dışında yeni bir sınır kapısı açılmasının da gündemde olduğunu ifade etti. El Alevi, "Fişabur bölgesinden açılacak sınır kapısı, doğrudan Musul üzerinden ve KBY bölgesiden geçmeden Irak-Türkiye bağlantısını sağlayacak. Zaten son kriz yaşanmasaydı da yeni bir sınır kapısına ihtiyacımız vardı. Önümüzdeki haftalarda, aylarda bu yönde somut adımlar atılacağını görebiliriz" dedi.
'ASKERİ İŞBİRLİĞİNİN ARTMASI BAŞİKA MESELESİNİN ÇÖZÜMÜNE BAĞLI'
El Alevi, daha önce Irak Merkezi Hükümeti ile Türkiye arasında krize neden olan Başika üssünde bulunan Türk askerlerinin durumu hakkındaki bir soru üzerine "Türk hükümetinin bu meseleyi Musul ve Telafer'in DAEŞ'ten kurtarılması operasyonunun başarıya ulaşmasının ardından çözüme kavuşturacağını umuyorduk. Türkiye kamuoyunda bu bölgede bulunan Türkmenlerin durumu konusunda endişeler mevcuttu ve çok şükür DAEŞ'e yönelik operasyonlar başarılı oldu ve insanlar şu anda evlerine dönüyorlar. Sincar konusunda yine Türkiye'de çekinceler var ancak Irak hükümeti, bölgede PKK'nın burada varlık göstermesine izin vermiyor" dedi.
2015'te Irak'ın Başika bölgesinde bulunan üsse Türk askerlerinin nöbet değişimi sırasında iki ülke arasında kriz yaşanmış, Irak, Türkiye'den bu askeri üssü boşaltmasını istemişti. Türkiye ise bu üste Peşmerge ve Sünni Arap yerel birliklere eğitim verildiğini ve üssü boşaltmayacağını belirtmişti.
Türkiye ile Irak'ın askeri, güvenlik ve istihbarat alanlarında işbirliğinin artmasının Başika meselesinin çözümüne bağlı olduğunu ifade eden El Alevi, "Türkiye ile güvenlik alanında işbirliği konusunda geçmişte de aynı şeyi söyledik. Türkiye ile güvenlik, askeri ve işbirliğini arttırmamak bir hassasiyetimiz yoktu. Fakat Başika meselesi bu işbirliğini arttırmamıza engel oldu. Bu meselenin, Irak Merkezi Hükümeti'nin Türkiye'ye çağrıda bulunduğu şekilde çözülmesi gerekiyor. Bu gerçekleşirse, Türkiye ile Irak arasında güvenlik, askeri ve istihrabat alanlarında işbirliğimizi arttırmanın önü açılacak" diye konuştu.
"Başika meselesinden bağımsız olarak Irak, Türkiye ile Irak topraklarında ortak operasyona hazır diyebilir miyiz?" sorusu üzerine el Alevi, "Irak Genelkurmay Başkanı'nın Ankara ziyareti, Irak'ın Türkiye ile güvenlik, askeri ve istihbarat alanında işbirliğini arttırmak için hazır olduğunun bir işaretidir. Ancak bu işbirliğinin artması, Başika meselesinin çözümüne bağlıdır" dedi.