Sputnik, hayalet şehirlerden kareleri galeride derledi.
© Sputnik / Stringer / Multimedya arşivine gidinHayalet şehirler galerisinde önde gelenlerin biri olan Ukrayna'daki Pripyat şehri. 1986 yılında Çernobil faciası yüzünden terk edilen Pripyat kentine gelen turistler, yüksek radiasyon seviyesinden dolayı hala sadece rehber eşliğinde ve kişisel korunma cihazları takıp kenti gezebiliyorlar.
Hayalet şehirler galerisinde önde gelenlerin biri olan Ukrayna'daki Pripyat şehri. 1986 yılında Çernobil faciası yüzünden terk edilen Pripyat kentine gelen turistler, yüksek radiasyon seviyesinden dolayı hala sadece rehber eşliğinde ve kişisel korunma cihazları takıp kenti gezebiliyorlar.
© AP Photo / K.M. CannonABD'nın batısında bulunan Bodie kentinin tarihi altına hücum sayesinde başladı. Altın madenciliği ile gelişen kent 19. yüzyılın sonunda hem Vahşi Batı, hem de Vahşi Batı'ndaki yolsuzluğun merkezlerinden biri oldu. Altın ucuzlaştığı için, 20. yüzyılın başlarında sakinleri kentten akın etti. Şimdi açık hava müzesine dönüştürülen Bodie, ziyaretçilere 100 seneden daha eski tarihi binaları görme imkanını sunuyor.
2/7
© AP Photo / K.M. Cannon
ABD'nın batısında bulunan Bodie kentinin tarihi altına hücum sayesinde başladı. Altın madenciliği ile gelişen kent 19. yüzyılın sonunda hem Vahşi Batı, hem de Vahşi Batı'ndaki yolsuzluğun merkezlerinden biri oldu. Altın ucuzlaştığı için, 20. yüzyılın başlarında sakinleri kentten akın etti. Şimdi açık hava müzesine dönüştürülen Bodie, ziyaretçilere 100 seneden daha eski tarihi binaları görme imkanını sunuyor.
© AP Photo / Hiro KomaeFukuşima I Nükleer Santrali kazaları yüzünden 2011 yılında Tomioka kenti tamamen tahliye edildi. 2017 yılı itibaren kent sakinleri Tomioka'ya yavaş yavaş dönmeye başladı.
3/7
© AP Photo / Hiro Komae
Fukuşima I Nükleer Santrali kazaları yüzünden 2011 yılında Tomioka kenti tamamen tahliye edildi. 2017 yılı itibaren kent sakinleri Tomioka'ya yavaş yavaş dönmeye başladı.
© AFP 2023 / Gianluigi GuerciaNamibiya'daki Kolmanskop kenti kumlar tarafından yavaş yavaş 'fethedilen' bir yer olarak biliniyor. Bu bölgede 20. yüzyılın başlarında keşfedilen elmas yatakları kentte bina ve altyapı inşaatını teşvik etti. Elmas yataklarının tükenmesinden sonra hızlı bir şekilde terk edilen Kolmanskop kenti günümüzde turistik bir yer olarak ziyaret ediliyor.
4/7
© AFP 2023 / Gianluigi Guercia
Namibiya'daki Kolmanskop kenti kumlar tarafından yavaş yavaş 'fethedilen' bir yer olarak biliniyor. Bu bölgede 20. yüzyılın başlarında keşfedilen elmas yatakları kentte bina ve altyapı inşaatını teşvik etti. Elmas yataklarının tükenmesinden sonra hızlı bir şekilde terk edilen Kolmanskop kenti günümüzde turistik bir yer olarak ziyaret ediliyor.
© AFP 2023 / Liu Jin2008 yılında meydana gelen depremden sonra hayalet şehir haline gelen Çin'deki Beichuan kenti.
5/7
© AFP 2023 / Liu Jin
2008 yılında meydana gelen depremden sonra hayalet şehir haline gelen Çin'deki Beichuan kenti.
© AFP 2023 / Thierry Zoccolan2. Dünya Savaşı'nda Alman ordusu tarafından harabe edilen Oradour-sur-Glane kenti savaşın ne kadar yıkıcı olabildiğini hatırlatan bir yerdir.
6/7
© AFP 2023 / Thierry Zoccolan
2. Dünya Savaşı'nda Alman ordusu tarafından harabe edilen Oradour-sur-Glane kenti savaşın ne kadar yıkıcı olabildiğini hatırlatan bir yerdir.
© AP Photo / Eugene HoshikoUNESCO'nun Dünya Mirası listesinde olan Hashima adasında kömür madenciliği sayesinde 30 ev, bir okul, hastane ve mezarlık içeren bir yaşam alanı geliştirildi. Madencilik gerilemesi yüzünden 1974 yılında 2 hafta içinde terk edilen kentte günümüzde turistler için özel patikalar yapıldı.
7/7
© AP Photo / Eugene Hoshiko
UNESCO'nun Dünya Mirası listesinde olan Hashima adasında kömür madenciliği sayesinde 30 ev, bir okul, hastane ve mezarlık içeren bir yaşam alanı geliştirildi. Madencilik gerilemesi yüzünden 1974 yılında 2 hafta içinde terk edilen kentte günümüzde turistler için özel patikalar yapıldı.