Bu seneki Nobel Barış Ödülü'ne Nükleer Silahların Tamamen Ortadan Kaldırılması için Uluslararası Kampanya (ICAN) layık görüldü.
Nobel Komitesi'nden yapılan açıklamada, "ICAN, nükleer silahların olmadığı bir dünya elde etmek için harcanan çabalara yeni bir yön ve kuvvet verdi" denildi.
Norveç Nobel Komitesi Başkanı Berit Reiss-Andersen, "Organizasyon, nükleer silah kullanımının yıkıcı insani sonuçlarına dikkat çekmesinden ve bu silahların anlaşma bazlı yasaklanması için çığır açan çabalarından dolayı bu ödülü alıyor" dedi.
İsveç Akademisi'nin ödülü açıklamasından sonra ICAN da yaptığı yazılı açıklamada, ödülün 'büyük bir onur' olduğunu söyledi.
It’s a great honour to have been awarded the Nobel Peace Prize in recognition of our role in achieving #nuclearban https://t.co/3raxze6iXi
— ICAN (@nuclearban) October 6, 2017
ICAN, "Nükleer Silahların Kaldırılması Antlaşması'nın gerçekleşmesindeki rolümüzün tanınmasıyla 2017 Nobel Barış Ödülü'nü kazanmak çok büyük bir onurdur" dedi.
The 2017 Nobel Peace Prize to ICAN has a solid grounding in Alfred Nobel’s will. @nuclearban #NobelPrize pic.twitter.com/ALQatCVRjR
— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 6, 2017
BREAKING NEWS The 2017 Nobel Peace Prize is awarded to the International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN) @nuclearban #NobelPrize pic.twitter.com/I5PUiQfFzs
— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 6, 2017
Açıklamada, 100 farklı ülkeden sivil toplum kuruluşları tarafından oluşturulan bir koalisyon olan ICAN'ın, tüm ulusları, nükleer silahların yasaklanması ve yok edilmesi için çaba gösteren ilgili taraflarla iş birliği yapmaları konusunda öncü rol oynadığına dikkat çekilerek, şunlar kaydedildi:
"Şimdiye kadar 108 devlet, bu girişime destek verdiğini açıkladı. Dahası ICAN, uluslararası hukuk çerçevesinde nükleer silahların yasaklanması için çaba gösteren öncü bir sivil toplum aktörü haline geldi. 7 Temmuz 2017'de BM'ye üye 122 ülke, Nükleer Silahların Yasaklanması Anlaşması'nı kabul etti. Anlaşma, 50 ülke tarafından onaylandığında nükleer silahlar yasağı yürürlüğe girecek ve anlaşmaya taraf olan tüm ülkeler için uluslararası hukuk çerçevesinde bağlayıcı hale gelecek."
ICAN
ICAN, 2006'da Nobel ödüllü Nükleer Savaşı Önlemek İçin Uluslararası Fizikçiler İnisiyatifi öncülüğünde kuruldu. Örgüt, o yıl Viyana'da yapılan kongresinde ICAN'ı uluslararası bir kampanyaya dönüştürme kararı aldı.
Örgüt, kampanyayı 23 Nisan 2007'da Avustralya'nın Melburne kentinde yaptığı bağış toplantısıyla dünyaya duyurdu. Ardından 30 Eylül 2007'de Viyana'da Nükleer Silahların Yasaklanması Anlaşması'na taraf devletlerle bir toplantı düzenledi.
ICAN has been leading actor to achieve a prohibition of nuclear weapons under international law. Moment of adoption of treaty 7 July 2017: pic.twitter.com/g0yzQGi4uq
— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 6, 2017
ICAN'a halihazırda 468 sivil toplum örgütü ve 101 devlet destek veriyor. Kampanya faaliyetlerini, Uluslararası İdare Grubu (ISG) gözetiminde yürütüyor. ISG, Acronym Silahsızlanma Diplomasisi Enstitüsü, 36. Madde, Nükleer Savaşı Önlemek İçin Uluslararası Fizikçiler İnisiyatifi, Norveç Halk Yardım Teşkilatı, PAX Barış Organizasyonu, Barış Gemisi, Latin Amerika İnsan Güvenliği Ağı, Nükleer Savaşı Önlemek İçin İsveçli Fizikçiler İnisiyatifi ile Barış ve Özgürlük İçin Kadınlar Birliği örgütlerinin temsilcilerinden oluşuyor.
Kampanyanın merkezi İsviçre'nin Cenevre kentinde bulunuyor.
ICAN, 9 milyon İsveç Kronu (yaklaşık 4 milyon lira) tutarındaki ödülün de sahibi oldu. Ödül, Nobel'in ölüm yıl dönümü 10 Aralık'ta verilecek.
İsveç Kraliyet Bilim Akademisi Nobel Komitesi, pazartesi günü Nobel Ekonomi Ödülü'nün sahibini açıklayacak.