Oturumda Avrupa Birliği (AB) dönem başkanlığı adına söz alan Estonya AB İşleri Yardımcı Bakanı Matti Maasikas, AB olarak Interpol'den kırmızı bülten uygulamasını gözden geçirmesini isteyeceklerini söyledi. Konunun AB devletleri arasında tartışılmaya başlandığını belirten Estonyalı bakan, Interpol kırmızı bültenlerinin hiçbir zaman suçluların iadesi için kullanılamayacağını, iade kararlarının yargı denetimi ve sürecine bağlı olduğunu hatırlattı.
KOMİSYON: KAYGI VERİCİ
Jourova, Interpol sisteminin suistimal edilmesi halinde bu gibi durumlara karşı önlem alma sorumluluğunun Interpol'e ait olduğunu söyledi. Jourova, Interpol üyesi olmayan AB'nin, alınacak önlemler konusunda yetkili olmadığını belirtti.
Genel Kurul'daki oturumda söz alan parlamenterlerin çoğu Türkiye, Rusya, İran ve Çin gibi ülkelerin Interpol kırmızı bültenini 'siyasi muhalifleri susturmak amacıyla' kullanıp, 'suistimal ettiklerini' savundu.
TÜRKİYE'NİN KIRMIZI BÜLTENLERİ
Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre, AP'nin konu hakkında oturum düzenleme kararı, Ankara'nın Türkiye kökenli İsveçli gazeteci Hamza Yalçın ve Türkiye kökenli Alman yazar Doğan Akhanlı için çıkarttığı kırmızı bültenler sonrasında alınmıştı. Yalçın ve Akhanlı İspanya'da polis tarafından geçici olarak gözaltına alınmışlardı.
AKPM KARARINA ATIF
Kararda, Avrupa Konseyi üyesi devletlerden 'kırmızı bültenin suistimal edildiğine dair kaygı olması halinde bu bültenler temelinde tutuklamada bulunmamaları' istenmişti. Interpol bu çağrılar üzerine kırmızı bülten prosedürüyle ilgili bir reform süreci başlatmış durumda.
KIRMIZI BÜLTEN NEDİR?