KAMUOYUNA AÇIKLAMA YAPILMADI
Binanın daha sonra Fatih Belediyesi Koruma Uygulama Denetim Müdürlüğü (KUDEB) denetiminde yıkımına karar verildi. Yıkılan binanın kalıntılarının üstü galvaniz kaplama ile dışarıdan görülmeyecek şekilde kapatıldı. Bunun kalıntıların zarar görmemesi için yapıldığı açıklandı. Ancak içeride ne olduğu kamuoyuna hiçbir şekilde açıklanmadı. CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı'nın birçok kez gündeme getirdiği Tarsus’da devam eden gizemli kazı gibi çevre esnafı çeşitli söylentiler ortaya atmaya başladı. Yapılan kazının heykellerden paha biçilmez hazinelerle ilgili olduğu pek çok efsane esnaf tarafından konuşulmaya başlandı.
Arkeoloji Müzesi’ne 500 metre mesafedeki bu alanla ilgili müzenin bilgisi olmaması da dikkat çekici noktalardan birisi oldu. Tarihi yarımadada her türlü hafriyat çalışmasında müzeye bilgi verme zorunluluğu olmasına rağmen Basın İlan Kurumu, Arkeoloji Müzesi’ni kalıntılarla ilgili bilgilendirmedi. Müze burada kazı çalışması yapmadı. Bunun sebebinin de müzenin çalışması halinde arsanın imara tamamen kapatılması korkusu olduğu belirtiliyor.
Sultanahmet’te gizemli kazı: Yetkililerin haberi yokhttps://t.co/IxxVausfNn pic.twitter.com/mFFp26raxY
— Sputnik Türkiye (@sputnik_TR) October 4, 2017
YÜZDE 40'LIK BÖLÜMDE YAPILAŞMA UYGULANMAMASI İSTENDİ
Bölgedeki bina 2012’de yıkıldıktan sonra 4 Numaralı Koruma Kurulu yeni binanın avan projesini 2013 yılında onayladı. Yeni projeye göre çatı katıyla birlikte 4 katlı bir bina yapılacaktı. Bunun üzerine yeni binanın otel olacağı iddiaları ortaya atıldı. Şikayetler üzerine Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü 2016 yılında 'Yapının günümüze ulaşmış sosyo-kültürel ve tarihi kimliğini oluşturan mekansal, biçimsel ve yapısal özellikleri ve çevre içindeki özgün konumunun korunmasının esas olduğu hususları göz önüne alınarak öneri mimari uygulama projesinin uygun olmadığına' karar verildi. Arsanın yüzde 40’lık bölümüne yapılaşmanın kesinlikle uygulanmaması istendi.
Mimari Restorasyon Kültür Varlıklarını Koruma Derneği Başkanı Serhat Şahin önce Arkeoloji Müze Müdürlüğü’ne buradaki kazı çalışmalarını sordu. Müze kazıdan haberi olmadığını, Koruma Kurulu’na ihbarda bulunabileceklerini söyledi. Kurul’a yaptığı başvuru sonucunda gelen cevap şöyle oldu:
"Parselde kaçak kazı ve inşai fiziki uygulama olup olmadığı var ise çalışmaların durdurularak konuya ilişkin bilgi ve belgelerin ivedilikle müdürlüğümüze iletilmesi ve dilekçe sahibine bilgi verilmesi…’’
Ardından Basın İlan Kurumu Serhat Şahin’e ‘‘Kurumumuza ait söz konusu parsel üzerinde yapılan incelemede herhangi bir kaçak kazı ve inşai uygulama olmadığı tespit edilmiştir’’ denildi. Ancak kalıntıların ne olduğu açıklanmadı.