İLK KEZ SEÇİM SANDIKLARINA EL KONDU
Basına bilgi veren jandarma kaynakları, söz konusu malzemelerin Les Comes Sanayi Sitesi'ndeki bir depoda bulunduğunu açıkladı.
Igualada Belediye Başkanı Marc Castells ise söz konusu evrakların 1 Ekim'de kullanılmak için hazırlanmadığını, ticari amaçlı olduğunu savundu.
Jandarmanın ilk kez seçim sandığı ele geçirdiği de belirtildi. İspanya jandarması daha önceki operasyonlarda referandumla bağlantılı 10 milyondan fazla oy pusulasına el koymuş ayrıca bağımsızlık referandumu ile igili bilgi veren internet sitelerine erişimi kesmişti.
BİNLERCE ÖĞRENCİ REFERANDUM İÇİN YÜRÜDÜ
Dün Katalonya'nın başkenti Barcelona'da da binlerce lise ve üniversite öğrencisi referandum lehine yürüyüş yaptı.
Barcelona polisine göre 16.000, organizatörlere ise 80.000 kişinin katıldğı eylemde öğrenciler 'Oy vereceğiz' ve 'Bağımsızlık' sloganları attı.
Bazı öğrenciler lise ve üniversiteleri işgal ederek okulların oy verme noktaları olarak kullanılabileceğini söylerken, çifçiler ve itfaiyeciler de seçmenleri koruma sözü verdi.
KATALAN POLİS GÜCÜ MÜDAHALE HALİNDE 'KAMU DÜZENİNİN BOZULABİLECEĞİNİ' SÖYLEDİ
Ancak Madrid şiddet riski olmadığını savunuyor.
İspanya Güvenlilk Bakanı Antonia Nieto "Eğer mahkemenin emirleri uygulanırsa kimseye şiddet içeren yanıt verilmesine gerek kalmaz. Durumun böyle olacağına güveniyorum" ifadelerini kullandı.
İspanya Adalet Bakanı Rafael Catala da Katalonya Devlet Başkanı Carles Puigdemont'u referandum ısrarında' ciddi sorumluluğu' olmakla suçlayarak referandum sürecinin durdurulmasını istedi.
Madrid referandumun yapılmasının Anayasa'ya aykırı olduğunu söylüyor.
Katalan liderler ise Anayasa izin vermesi bile kendi geleceklerine karar verme hakları olduğunu savunuyor.
BARCELONA BELEDİYE BAŞKANI, AB'NİN ARABULUCULUK YAPMASINI İSTEDİ
Colau, Madrid'i Katalonya'nın bağımsızlığı konusundaki anlaşmazlığı 'bir iç sorundan Avrupa düzeyinde bir sorun haline getirmekle' suçladı.
KATALONYA DIŞİŞLERİ BAKANI: KATALANLARIN DNA'SINDA SİYASİ SORUNLARI ŞİDDETLE ÇÖZMEK YOK
Katalonya Dışişleri Bakanı Raul Romeva da Brüksel'de AB merkezinde yaptığı konuşmada birliğin Madrid'e bu konuda baskı yapmasını istedi. Romeva, İspanya hükümetinin AB'nin 'demokratik değerlerine zarar verdiğini' söyledi.
"Katalanlar'ın DNA'sında siyasi sorunları şiddetle çözmek yoktur" diyen Romeva, pazar günkü referandumdan 'Evet' oyu çıkması durumunda 48 saat içinde bağımsızlık ilan edebileceklerini belirtti.
Daha önce Katalonya Devlet Başkanı Puigdemont, 'Evet çıksa bile tek taraflı bağımsızlık masada değil" demişti.