CHP'li Tanrıkulu, tüm partilerden seçilen vekiller, STK temsilcileri ve insan hakları aktivistlerinden oluşacak heyetle Meclis aracılığıyla bölgeye giderek inceleme yapılmasını talep etti. Tanrıkulu, Myanmar'daki MAuk Nan Yar kentinde 3 Ağustos'ta bilinmeyen bir yere götürülen yaklaşık 100 köylü ve Myanmar-Bangladeş sınırında mahsur kalan 2 bin Arakanlı Müslüman'ın akıbetiyle ilgili de bilgi edinilmesi gerektiğini belirtti.
Buna gerekçe olarak da 12 Mart 1995'de İstanbul Gazi Mahallesi'nde bir kahvehanenin taranmasıyla başlayan olayların araştırılması için Meclis'te özel bir komisyon kurulmasını gösteren Tanrıkulu, buna benzer bir komisyon kurulmasını istedi. Diken.com.tr'de yer alan habere göre, Tanrıkulu'nun talebi reddedildi.
'BAŞKANLIĞIMIZIN YAPABİLECEĞİ BİR İŞLEM YOK'
CHP'li vekile Meclis başkanlığından gönderilen ret yazısında şunlar kaydedildi:
"Yazınızda örnek olarak kurulduğunu belirttiğiniz komisyon, bilinen anlamda bir meclis araştırma komisyonu değildir ve komisyonun kuruluşunda Meclis Başkanlığı'nın bir rolü bulunmamıştır. Başkanlığımıza yaptığınız başvurunuz bir meclis araştırması önergesi niteliğinde olmadığından talebinizin karşılanması ilgili mevzuat gereğince mümkün değildir. Bu nedenle Başkanlığımızın bu konuda yapabileceği bir işlem bulunmamaktadır."
Tanrıkulu, CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel'le birlikte 4 Ağustos'ta meclis başkanlığına Gazze'deki insan hakkı ihlallerinin araştırılması için bir komisyon kurulmasını önermiş ancak öneri yine benzer gerekçelerle reddedilmişti.