Konuya yakın iki kaynağın Reuters'a verdiği bilgiye göre, sınırlamaya taraftar olan çevreler bile, bugüne kadar belirlenen en düşük düzey olan bu sayının tüm dünyada giderek büyüyen insani kriz karşısında yetersiz kalacağı görüşünde olduğunu dile getirdi.
Bir Beyaz Saray yetkilisi, iç güvenlik ve dışişleri bakanlarının bugün bu konuda Kongre üyeleriyle görüşeceklerini söyledi.
Trump to set refugee cap at 45,000 https://t.co/xFPguIqNzO pic.twitter.com/aOKBYq0lG6
— POLITICO (@politico) September 27, 2017
İki ayrı yetkili de Trump'ın mülteci sayısı konusundaki kararının bu görüşmelerden sonra açıklanacağını belirtti.
Yasa gereği ABD Başkanı'nın mali yılın başlayacağı tarih olan 1 Ekim'den önce mülteci kabul sayısı konusunda Kongre üyelerine danışarak karar vermesi zorunluluğu bulunuyor.
ABD mülteci yasasının kabul edildiği 1980 yılında bu yana tavanın hiçbir yılda 67.000'in altına düşmediği kaydedildi.
Hatta bu sayı son yıllarda 70.000 ila 80.000 civarına da yükseldi.
Ancak kabul edilen mülteci sayısı 2011 yılında meydana gelen 11 Eylül terör saldırılarından sonra başlayan mali yılda 27.000'e kadar düşmüştü.
OBAMA'NIN 110.000'LİK SINIRINI TRUMP 50.000'E DÜŞÜRMÜŞTÜ
Eski ABD Başkanı Barack Obama, 30 Eylül'de sona erecek 2017 mali yılı için, ABD'de daimi ikamet edebilecek mülteci sayısında sınırı 110.000 olarak belirlemişti.
Fakat Trump, ocak ayında göreve geldikten sonra verdiği bir emirle bu sayıyı 50.000'e düşürdü.
Obama döneminde mülteci iskanı dairesi başkanlığı yapmış olan Robert Carey, "Bu çok acıklı bir durum. Hem Demokrat hem Cumhuriyetçi yönetimlerde, hükümetlerin mültecileri korumak için verdikleri taahhütlerden geri gidiliyor" dedi.
Öte yandan eski bir yetkili, Türkiye, Lübnan ve Ürdün gibi çok sayıda Suriyeli mülteci barındıran ülkeyi, bu tutumlarını devam ettirmeleri konusunda ikna etmenin ABD için güç hale geleceğini savundu.
Yetkili, mülteciler için bağış yapan ülkeleri de mali destekte bulunmaları için ikna etmenin zor olacağını belirtti.
Trump geçen hafta Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, mültecilere kendi ülkelerinde yardım yapmanın daha uygun ve insani olduğunu söylemişti.
Ancak Obama yönetimi yetkilerinden Anne Richard, bu gibi güvencelerin, "kaçtıkları yerlerde bile güvenlikte olmayan insanları" dışladığını söyledi.
Richard, başka ülkelerin de ABD'yi örnek alarak kapılarını göçmenlere kapatabileceklerini belirtti.
Düşünce kuruluşu Cato Institute 2016 yılında yayımladığı bir raporda, 1975-2015 yılları arasında ABD'ye kabul edilen 3.3 milyon göçmen arasında sadece 20 kişinin ABD içinde terör eylemleri planlamak ya da yapmaktan hüküm giydiğini bildirmişti.