"Goran referandumun şimdilik yapılmasına karşı çıktı. Ertelenmesini istedi. Çünkü koşullar uygun değildir dedik. Siyasi ve ekonomik sorunlar ve komşu ülkelerinde durumu ortada iken ve uluslararası konjonktür uygun değilken 'Referandum şimdi yapılmasın' dedik. Ancak referanduma gidilmesine bir gün kala 'Evet oyunu kullanın' demedik. Seçmenlerimize sadece 'Referandumda özgürsünüz' dedik. Evet, hayır ya da boykota yönlendirmedik. Fakat Goran lideri Ömer Seyit Eli referandumda evet oyu kullandı ve bunu açıkladı. Kürdistan parlamentosu aktif bir şekilde çalışsa ve ekonomik, siyasi sorunlar çözülse o zaman devletler Kürdistan'ı dikkate alırlar. Olumlu bir faktör olur.
'GORAN KURULDUĞUNDAN BARİ BAĞIMSIZ KÜRDİSTAN İSTİYOR'
Goran kurulduğu günden yana bağımsız bir Kürdistan devleti istiyor. Kürdistan için bazı şeylere ihtiyaç vardır. Bazı kurumların açılması lazım. Bir de yönetim şekli nasıl olacak onun belirlenmesi lazım. Demokratik mi yoksa nasıl bir devlet sistemi? Her şeyden önce bunun belirlenmesini istiyoruz ve güçlü bir ekonomi kurulmasını istiyoruz. Koşullarının uygun olmasını talep ediyoruz."
'UMARIZ AMBARGO UYGULANMAZ'
"Kürdistan bağımsızlığa gidecekken Türkiye, İran ve Irak tepki gösteriyor. Şimdi de ekonomik ve askeri olarak tehditler savuruyorlar. Irak hükümeti, Erbil ve Süleymaniye havayollarını uluslararası uçuşlara kapatacağını açıkladı. Biz umut ediyoruz ki başta Irak devleti başta olmak üzere hiçbir ülke bize yönelik ambargo yapmaz. Şimdiye kadar Irak devleti sınır kapılarımıza yaklaşmadı. Türkiye devleti resmi bir şekilde 'Biz Kürdistan halkını aç bırakacağız' demedi. Irak ve komşu ülkelerle kardeşçe yaşamak istiyoruz. Bize yönelik herhangi bir ambargo yapmalarını istemiyoruz. Irak devleti daha önce çok kez açıkladı Kürdistan devleti kurulmasın diye. Irak hükümeti, sorunları barışçıl bir diyalogla çözmedi. Askeri ve ekonomik yaptırımlar çözüm getirmez. Irak devleti 140. madde kapsamına giren tartışmaları bölgeler sorununu çözebilmeli. Çözsün ki krizler çıkmasın. Kürdistan parlamentosu açılmadı. Bir heyetin gideceğinden haberim yok. Irak devleti federal bir Kürdistan'a izin veriyor ama bağımsız Kürdistan'a karşı çıkıyor Biz Irak'la müzakereler ederek istediğimiz noktalara gelebiliriz. "
'GORAN'IN TAVRINDAN DOLAYI KATILIM DÜŞÜK OLDU'
'10 YIL DAHA SAVAŞSAK SORUNLAR ÇÖZÜLMEZ'
Türkiye, Irak ve İran'a barış mesajları gönderen Gerdi, "İran, Irak ve Türkiye'nin bize yönelik mesajları sertti. Ancak ABD, Rusya, Fransa ve Almanya'nın mesajları yumuşaktı. Biz diyoruz ki savaşlar, kavgalar sorunları çözmez. Araplara diyoruz ki sorunların çözümünün tek adresi müzakereler ve diyalogdur. Biz 10 yıl daha savaşsak sorunlarımızı çözemeyiz. Bir sonuca varamayız. İllaki müzakere etmek istiyoruz. Biz Irak'ın parlamentosuna, askerine ve yetkililerine sesleniyoruz. Gelin müzakereler edelim sorunları çözelim." şeklinde konuştu.
IKBY Referandum Yüksek Müzakere Heyeti üyesi ve aynı zamanda Hristiyanların desteklediği Demokrat Betnahrin Partisi'nin genel sekreteri Romeo Hakari, referandum sonuçlarının kendilerini sevindirdiğini ifade ederek, şöyle konuştu:
"Referandumdan önce müzakere heyeti olarak Bağdat'a gittik. Ancak bir sonuç elde edilmedi. Biz yine de Bağdat ile müzakereler yapmak istiyoruz. Sorunlar barış ve diyalogla çözülmelidir. Türkiye, Irak ve İran'ın bölgeye yönelik ambargo tehditlerini doğru bulmuyoruz. Umarım ambargolar olmaz. Komşu ülkelerle kardeşçe yaşamak istiyoruz. "
Referandumdan önce tüm azınlıkların haklarının korunması yönünde kararlar alındığında dikkat çeken Hakari, "Referandum Yüksek Konseyi olarak azınlıkların temsilcileri ile referandumdan önce bir toplantı yaptık.Toplantıda etnik ve dini azınlıkların yetkilileri ile bir görüşme yaptık ve haklarının güvence altına alması yönünde teminat verdik. 16 maddelik bir anlaşma imzaladık. Anlaşmayla Türkmen, Arap, Asuri, Kakai, Şebek ve diğer azınlıkların haklarının koruması konusunda bir anlaşma yaptık. Azınlıklar bu anlaşmadan memnun kaldılar. Kürtler, Hristyanlar, Türkmenler ve Araplar Kürdistan'da kardeşçe yaşıyorlar. Azınlıklar Kürdistan parlamentosunda temsil ediliyorlar. Referandum Yüksek Müzakere heyetinde Türkmenler ve Hristiyanların temsilcileri de yer aldı" dedi.