Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan da TRT Haber canlı yayınında yasak kararını doğrulayarak şunları söyledi:
“Bu iddia değil, doğru. Bugünden itibaren ticari yatların Yunanistan’a seyrini durdurduk. Yunanistan kuralları ihlal ederek 24 metrenin altında bu tip küçük ticari tekneleri de denetleyip kuralları taşımıyor diye tutmaya başlayınca bu Türkiye’nin beyaz bayrak ülkesi olma özelliğini riske sokar hale geldi. Bu da katlanılabilir bir durum değildir. Biz muhataplarımızı da uyardık, uzmanlarımızı da gönderdik.
'12 EKİM'DE MUHATTABIMLA GÖRÜŞMEK İÇİN YUNANİSTAN'A GİDECEĞİM'
Dedik ki bu istisnayı uygularsanız, bu ticari yatlarımız Yunan adalarına gitsin gelsin elbette sizin ticaretinize de katkı koysun. Ancak bu kuralla ilgili Yunanistan tavrını sürdürdükçe biz bu teknelerin gidişine izin vermeyeceğiz. Ayrıca 12 Ekim’de bende Yunan muhatabımla görüşmek üzere Yunanistan’a gideceğim orada masaya yatıracağız. Onlar kurallara uymayı kabul ederse biz bu işin önünü açarız, aksi takdirde beyaz bayraktan düşme riskini ülke olarak alamayız.”
YOLCU GEMİLERİNİN SEFERLERİ 12 EKİM'DEN İTİBAREN KALDIRILIYOR
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Yunan adalarına sefer yapan Türk bayraklı ticari yatların liman çıkışlarını bugünden itibaren yasaklarken düzenli sefer yapan yolcu gemilerinin de 12 Ekim'den itibaren Yunanistan karasularına sefer yapmaları yasaklandı. Bakanlığın, bazı Yunan adalarına sefer düzenleyen yatları tutuklanmasıyla ilgili böyle bir önlem kararı aldığı belirtildi. Son aylarda Kos ve Rodos Limanları'na sefer yapan Türk bayraklı 6 gemi ve 5 turistik ticari yatın, Paris Memorandumu (Paris MoU) kapsamında yapılan denetimler sonucu tutuklanmasıyla birlikte, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı önlem amaçlı karar aldı.
Karardan en çok etkilenecek yerlerin başında gelen Muğla'nın Bodrum ve Marmaris, Aydın'ın Kuşadası, İzmir'in Dikili ve Balıkesir'in Ayvalık ilçesi'nde, denizciler, kararın tekrar gözden geçirilmesini istedi. Liman başkanları da dün Ankara'da konuyla igili düzenlenen geniş kapsamlı toplantıya katıldı.
'SORUN DİYALOG YOLUYLA ÇÖZÜLEBİLİR'
Bakanlığın kararını değerlendiren Bodrum Denizciler Derneği Başkanı Mustafa Demiröz, Yunan makamlarının12 metrelik tekneye, gemi muamelesi yaptığını, Ege'nin mimari özelliklerini yansıtan gulet ve ahşap yatların denetime bile tabii tutulmaması gerektiğini belirtti.
'KARARIN GÖZDEN GEÇİRİLECEĞİNE İNANIYORUZ'
Bodrum Feribot İşletmeleri Limited Şirketi Genel Müdürü Metin Önder ise 12 Ekim'den itibaren adalar arasında yolcu taşıyan feribot ve ticari gemilerin Yunan adalarına gidişinin yasaklanmasının kış aylarında Yunan adalarına sefer yapan şirketleri sıkıntıya sokacağını belirtti.
'SAĞDUYU İLE SORUNUN AŞILACAĞINA İNANIYORUM'
Bodrum Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu üyesi Arif Yılmaz ise bu durumun sadece bu yıl değil geçtiğimiz yıllarında sorunu olduğunu vurgulayıp, şöyle konuştu: "Ancak, şimdi patlak verdi. Yunan makamlarının gemi diye gösterdiği 15-30 metre arasındaki yatlarda yapılan aramalarda tabii ki Gemi Yönetmeliği belgesi bulunması mümkün değil. Bu konuda bizim de eksiklerimiz olabilir. Uluslararası sulara çıkacak tüm yatlarımızın belgelerinin tam olması gerekir. Şu an iki ülke arasında denizde yaşanan bir kaos var gibi görülse de Türk ve Yunan denizcilerin sağduyu ile hareket edip, bu krizin kısa zamanda aşılacağına inanıyorum."