"(IKBY Başkanı Mesud) Barzani'nin ilk Kürt Devlet Başkanı olarak anılmak istediğini biliyoruz. Hayatını buna adamış bir lider. Dolayısıyla bunun sonucunda bağımsızlık isteniyor. Fakat şu anki açıklamalar hemen bir bağımsızlık ilanı olmayacağını söylüyor."
‘BARZANİ PAZARLIK YAPMAK İÇİN ELİNDEKİ KARTLARI GÜÇLENDİRMİŞ OLDU'
Bayraktar'a göre Barzani referandum kararıyla elindeki kartları güçlendirmiş oldu: "Barzani bu referandumu yaparak hem içeride kendisinin zayıflayan siyasi pozisyonunu güçlendirmeye çalıştı hem de Bağdat'ta pazarlık yapmak, kozu arttırmak için elindeki kartları güçlendirmiş oldu."
"Benim kişisel görüşüm, Barzani attığı bu adımla hem IKBY'nin 15 yıldır elde ettiği kazanımları tehlikeye atmış oldu hem de bölgeyi çok ciddi bir belirsizliğe sürükledi" diyen Bayraktar, "Düne göre bugüne baktığımızda artık sınırlarının kontrolünün meşru olarak elinden çıktığı, uluslararası ilişkiler anlamında ciddi bir zemin kaybettiği ve aynı zamanda Bağdat yönetimi ile ilişkilerinde anayasal bir ihlal gerçekleştirdiği bir döneme girdi. Bugünden yarına bir hareket olmasa da uzun vadede bir çakışma potansiyelini bu anlamda ortaya koymuş oldu" ifadelerini kullandı.
Bayraktar, şöyle devam etti: "Bugün Türkiye, İran ve Bağdat açısından hem içeride hem dışarıda meşruiyet zeminini kaybetmiş oldu. Çünkü Kürt bölgesinin yaşamasını sağlayan bu üç ülke. Diğer bir yandan ekonomik ilişkilerini tehlikeye atmış oldu. Türkiye bir çıkış kapısıydı. Şimdi anlaşılan Türkiye kademeli olarak bazı yaptırımlar devreye sokacak. Türkiye ile ilişkisini çok ciddi zedelemiş oldu. IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani, Türk yetkililerden randevu alamaz pozisyona geldi. Bunlar önemli kayıplar."
‘İSRAİL İLE AMERİKA İYİ POLİS KÖTÜ POLİS DURUMUNDA'
Bayraktar, ABD'nin ikili oynadığının altını çizdi:
"İsrail ile Amerika iyi polis kötü polis durumunda. Amerika'nın 90'lardan bu yana yaptıklarına baktığımız zaman burada bağımsız bir Kürt hareketinin desteklediği çok açık. PYD'ye verdiği destekten de bu görülebiliyor. Dolayısıyla ‘Bu referandumun yapılması yanlıştır' açıklaması, taktik bir açıklama.
Zamanlama ile ilgili bir eleştiri var yoksa özünde Amerika, Kürt bağımsızlığına karşı değil. Bu konjonktürde Türkiye gibi ülkelerin tepkisini çekmemek ve Irak'taki kendi pozisyonu ile ilgili bazı kaygılarını dile getirmek adına şu anda referanduma karşı bir izlenim verse de söyleme değil eyleme bakarsak Amerika'nın bu işin arkasında olduğunu görüyoruz. Bu bana göre bölgedeki master planın önemli parçası. Amerika, İsrail, Suudi Arabistan ve Körfez ülkeleri burada bir Kürt yapılanmasından yana. Ben şu anda Amerika'nın ikili oynadığını, bu yapılanmayı fiilen desteklediğini düşünüyorum."