Barzani, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Sadece bağımsızlık yoluyla güvenliğimizi sağlayabiliriz" diye konuştu.
Barzani, referandum sonrası için bir yol haritası açıklayacağını belirterek, "İlk adım Kürdistan halkının kendi kaderini tayin edeceği referandum olacak" dedi. Barzani, "İkinci adımda çok uzun bir süreç başlayacak" diye devam etti.
🔴 #KRG Presiden #Barzani: #Iraq is now a ''sectarian state'' not a democratic state
— Mete Sohtaoğlu (@metesohtaoglu) September 24, 2017
📸 pic.twitter.com/NxXymILcL4
Barzani, "Bu referandum Kürdistan sınırlarını belirlemeyi amaçlamıyor, referandumdan sonra Bağdat'la uzun bir diyalog süreci başlayacak" dedi. Bu sürecin iki yıl kadar uzun sürebileceğini söyleyen Barzani, iki iyi komşu olmak istediklerini belirtti:
"Bağdat ile uzun sürecek ve yapıcı görüşmeler yapmaya hazırız. Referandum, sınırların çizilmesi ve emrivakinin dayatılması anlamına gelmiyor. Elbette Bağdat ile görüşmelerimiz başarısızlığa uğrayan ortaklık üzerinde olmayacaktır. Bu saatten sonra Bağdat ile yapacağımız görüşmeler daha çok nasıl iyi komşu kalabiliriz üzerinde olacaktır."
KOMŞULARA MESAJ: SINIRLAR DEĞİŞMEYECEK
Barzani, IKBY'nin komşularına da mesaj verdi. ‘Komşularla mükemmel ilişkilere' devam etmek istediklerini belirten Barzani, "Olumsuz algıları varsa da bunları düzeltmek isteriz. Son 25 yılda istikrar unsuru olduğumuzu kanıtladık. Buna devam edeceğiz" dedi. Barzani, "Sınırlara dair bütün uluslararası anlaşmalara bağlıyız" diye konuştu.
Barzani, Irak'ın şu an ‘mezhepçi bir devlet' haline geldiğini ve demokratik olmadığını savundu.
IKBY Başkanı, "Bizi bu karara Bağdat zorladı" dedi. Barzani, "Bu ortaklık bitti" diye konuştu.
'UMARIZ TÜRKİYE SINIRI KAPATMAZ'
Barzani, "Umarız Türkiye sınırı kapatmaz çünkü iki taraf da bundan fayda sağlamaz" dedi.
Barzani, Iraklı Kürtlerin ‘karşılık bulamasalar bile İran ve Türkiye'yle iyi ilişkilerini sürdüreceğini' söyledi.
'TÜRKİYE KENDİ SINIRLARI İÇİN TATBİKAT YAPIYORSA, BU ONLARIN HAKKI'
Türkiye'nin referandum öncesinde Kuzey Irak ile sınır bölgesinde başlattığı tatbikat konusunu değerlendiren Barzani, "Kendi sınırları içerisinde tatbikat yapıyorlarsa, bu onların hakkı" dedi ve Kürtlerin gerçekleştireceği referandumun 'hiç kimseyi tehdit etmediğini' yineledi.
'REFERANDUMDAN GERİ DÖNÜŞ YOK'
Öte yandan Barzani, başkanlık konutunda Birleşmiş Milletler (BM) Irak Temsilcisi Jan Kubis'i kabul ettiği belirtilmişti.
Açıklamada, Barzani ve Kubis'in yarın yapılması planlanan referandumu ele aldıkları ifade edilmişti.
Açıklamaya göre, uluslararası toplum ve BM'nin referandumun iptal edilmesi çağrıları hakkında Barzani, Kubis'e, 'referandumun demokrasinin en sade hali olduğunu belirterek, halkın kararını verdiğini, bundan geri dönüş olmayacağını ve 25 Eylül'de referandumun sonuçlanacağını' söylemişti.
Barzani ayrıca 'Bağdat ile görüşmelere açık olduklarını, kapıların kapatılmadığını, sınır ve diğer meseleleri çatışmadan uzak barışçıl bir ortamda görüşebileceklerini' kaydetmişti.