'KOSOVA DEVLETİ NATO'NUN MÜDAHALESİ SAYESİNDE KURULDU'
Bu arada Kosova yasalarında, silahlı kuvvet kurma kararının azınlıkları temsil eden milletvekillerin rızası olmadan alınamayacağı öngörülüyor. Ancak Sırp vekiller hiçbir şekilde ordunun kurulmasına ‘evet' oyu vermeyecek. Bunlara rağmen Kosova'nın Ramush Haradinaj başkanlığındaki yeni hükümeti kurulur kurulmaz Cumhurbaşkanı Hashim Thaçi ordu kurma kampanyası başlattı.
Priştineli siyaset uzmanı Beljulj Becaj, Kosova güvenlik güçlerinin NATO standartlarına göre yeniden yapılandırılması konusunun neden sansasyon haline getirildiğinin anlamadığını belirtti. Becaj, "Kosova'nın bir gün NATO üyesi olacağı konusundaki öyküler, çocuk masalları. NATO, KFOR misyonu aracılığı ile zaten Kosova'da bulunuyor, hatta Kosova devleti, NATO'nun müdahalesi sayesinde kuruldu" hatırlatmasında bulundu.
Thaçi'nin Kosova'daki tüm önemli olayların içinde olma arzusuyla hareket ettiğini söyleyen Becaj, ancak Kosova Silahlı Kuvvetleri konusunun ülkenin liderlerine değil, her şeyden önce ‘uluslararası toplum liderlerine' bağlı olduğunu kaydetti.
'ABD KENDİ KURALLARINA GÖRE HAREKET EDEN KOSOVA ORDUSU İSTİYOR'
Sputnik'e konuşan Knejevic, "Eğer ordu başka herhangi bir yoldan veya NATO'nun istediklerine aykırı olarak kurulursa, oraya Doğu'ya odaklanmış kişilerin girme tehlikesi var. Kosovalı gençler, aktif bir şekilde IŞİD'in saflarına katılmıştı ve bu kişilerin ileride Kosova Silahlı Kuvvetleri'nin mensubu olma olasılığı var. ABD ise her şeyin kendi kontrolleri altında olmasını istiyor, yani ABD kurallarına göre hareket eden bir Kosova ordusu" ifadelerini kullandı.