'ASKERİ TATBİKAT 'AYAĞINIZI DENK ALIN' MESAJI'
Emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, Irak sınırındaki tatbikatın, "Ayağınızı denk alın" mesajı içerdiğine dikkat çekerek, şunları söyledi:
"Türkiye, tezkereyi TBMM'ye olağanüstü göndererek, tatbikat yaparak, askeri müdahale seçeneğini ön planda göstermiyor. Türkiye'nin bu adımı, diplomasisini ve yürüttüğü siyaseti silahlı kuvvetleriyle desteklemektir. 'Diplomatik ve siyasi tedbirlerin yanında, askeri tedbirleri de alırım, ayağınızı denk alın' mesajı veriliyor."
Barzani yönetiminin referandumu gündeme getirerek istediğini elde ettiğine de değinen Pekin, "Barzani, referandum konusunu gündeme getirerek istediğini elde etti. Kendi liderliğiyle ilgili sorunlar da vardı. Onu da çözmüş oldu. Petrol konusunda, Peşmerge'nin daha fazla görev alması konusunda, Kerkük gibi tartışmalı bölgelerin kendisine bağlanması konusunda teminatlar alarak referandumdan vazgeçebilir" dedi.
'IRAK PARÇALANIRSA TÜRKİYE'NİN MUSUL'A MÜDAHALE HAKKI DOĞAR'
1926 yılında İngiltere ile Türkiye arasında yapılan anlaşmada Irak'ın toprak bütünlüğünün garanti altına alındığına dikkat çeken Pekin, Irak'ın parçalanması halinde Türkiye'nin Musul ve benzeri yerlere müdahale hakkı doğduğunu da sözlerine ekledi.
Pekin, Irak'ın parçalanmasının ne anlama geldiğini ise şu sözlerle açıkladı:
"Irak'ın parçalanması demek, Suriye'nin, Türkiye'nin etnik kimliklere bölünmesi demek. Burada amaç, bütün ulus devletleri parçalamak. Güçlü bir Türkiye, güçlü bir Suriye istenmiyor."
'MOSSAD BAŞKANI 2009'DA BANA 'BARZANİ'Yİ TANIYIN' DEDİ'
Emekli Korgeneral Pekin, Genelkurmay İstihbarat Daire Başkanlığı görevini yürütürken, İsrail'in istihbarat teşkilatı MOSSAD'ın başkanıyla yaptığı görüşmedeki Barzani ayrıntısını da aktardı. Pekin, şunları söyledi:
"Kerkük, Musul'un etrafındaki bazı bölgeleri alarak, o bölgelerdeki petrole, doğalgaza konmak istiyor. 2009'da MOSSAD Başkanı'yla görüştüğümde bana ısrarla Barzani'yi tanımamız gerektiğini, tanırsak o bölgedeki petrolün ve doğalgazın Türkiye'den geçeceğini, Türkiye'nin de para kazanacağını söylemişti.
"MOSSAD Başkanı'nın o dönemki tavsiyesini Türkiye uygulamış oldu. KYB ve Gorani İran'a, Barzani'nin partisi KDP Türkiye'ye yakındı. Türkiye, o bölgedeki İran hegemonyasını kırmak için Barzani'yle birlikte oldu. Hem orada yatırım yaptı, hem de oranın petrolünü aldı. Türkiye, en başından bu yana Barzani'nin bağımsızlık istediğini biliyordu."
Bağımsız bir Kürt devletinin bölgede sürekli çatışmalara yol açacağını ileri süren Pekin, "Bir taraftan Bağdat İran'ın kontrolünde. İran, Irak ve Suriye üzerinden Lübnan'daki Hizbullah'a kadar uzanıyor. İsrail, bağımsız Kürdistan'a yardım edecek. İran ile çatışma halinde olacak. Böylece bölgede devamlı çatışılacak. Türkiye de dahil, bölge ülkeleri çatışmaya dahil olacak" diye konuştu.
'TÜRKİYE ÇOK GEÇ KALDI'
Türkiye'nin bağımsız Kürt devletini engellemek için çok geç kaldığını da ifade eden Pekin, ABD'nin 1991 yılında Irak'a müdahale ettiği Çekiç Güç harekatı sırasında önlemlerin alınması gerektiği söyledi.
'TÜRKİYE İLE İRAN ARASINDA ÇIBAN BAŞI'
Kürdistan'ın kurulmasının amacını İran ile Türkiye arasında bir çıban başı yaratmak olduğunu savunan Pekin, "Kürdistan'ın kurulmasının amacı, Türkiye ile İran'ın arasına bir Kürt devleti sokarak çıban başı yaratmak. O çıban başını kullanarak, hem Türkiye'deki hem de İran'daki Kürtleri harekete geçirerek, bu ülkeleri zayıflatarak manevra kabiliyeti kazanmayı amaçlıyorlar" diyerek sözlerini noktaladı.