‘BARZANİ İSTEDİĞİ TÜRDE EKONOMİK BİR KONTROLE SAHİP DEĞİL'
"Barzani'nin otonom karar verebilme imkanını sağlayacak olan, bunu kolaylaştıracak olan ciddi birtakım yaklaşımlar bekliyor olma ihtimali yüksek" diyen Han, "Bunlardan en önemlisi finansal bağımsızlığı. Burada bağımsızlıktan kastım elbette referandum sonucunda oluşacak bir bağımsızlık değil. Şu anda elinin altındaki devlet mekanizmasının kurumlarını işletebilecek finansal kaynaklar olarak Barzani istediği türde bir rezerv ve gelir akışına, ekonomik bir kontrole sahip değil. Bunları sağlayacak bir teklif onun bu referandumu erteleme kararı için ciddi bir motivatör olabilir. Bugün artık bu kararı almak noktasında olmasının ya da referandum kozunu artık sahaya sürmüş olmasının nedeni içeride şu anda mevcut beklentiler olması" ifadelerini kullandı.
Doç. Dr. Han, Barzani'nin referandum kararından vazgeçmemesi durumunda Türkiye'nin bölgeye müdahale ihtimali ile ilgili şunları söyledi:
"Türkiye'nin tarihine bakarsanız bu tür müdahalelerden kaçınan bir ülke oldu gibi bir manzara çıkmaz. Türkiye'nin bu tür yollara başvurmadan yapabileceği önemli hamleler var. En belirleyicisi kuşkusuz bir ekonomik yaptırım olur.
Öte taraftan askeri bir müdahale hem Bağdat yönetimiyle hem İran ile hem ABD ile koordinasyon gerektirir. Bu üçünün zımni onayı olmadan gerçekleşebilme ihtimalinin en azından dengeler bakımından maliyetli olacağını söylemek lazım. Türkiye'nin böyle bir maliyetin altına gireceğini zannetmiyorum.
Eğer başkaları askeri bir müdahaleye başlarsa Türkiye'de belli bir bölgenin güvenliğini sağlamak amacıyla bu bölgeyi kontrol altına alabilir. O noktada askeri planlamacılar 65 km'lik bir derinliğe bakmaya başlayacaktır. Bu zira PKK'nın Türkiye'ye Kandil üzerinden sızmasını engelleyici bir tampon bölge olarak kullanılması düşünülebilecek bir arazidir. Bu düşünülebilir."