Çevre ve Şehircilik Bakanlığı himayesinde İller Bankası tarafından düzenlenen 'Mahalle Tasarımı Fikir Yarışması' ödül törenine katılan Bakan Mehmet Özhaseki, 1999 öncesi yapılan binaların yarısının risk taşıdığını ifade ederken şunları söyledi:
“Son 80-100 yıldır ortaya koyduğumuz bu yapıya arabesk medeniyeti diyebiliriz. Bizim yeniden Türkiye’nin yarısını yenilemeye çalıştığımız şu ortamda mimari dokuyu göz önünde bulundurup kendi medeniyet tasavvurumuzu inşa etmemiz lazım. Sağlıklı, akıllı, yeşil binalar yapabiliriz. Şikayetçi olduğumuz yapıları 5-10 sene içinde yıkarız. 15 senelik bir hedef belirledik, 15 senede yıkacağız bunları, Türkiye’nin yarısını neredeyse yok edeceğiz. Yerine koyacaklarımız 100 sene 200 sene yıkılmayacak. Bizim fikirlere ihtiyacımız var, mahalle konseptine ihtiyacımız var.
'YARISI RİSK TAŞIYOR'
Önümüzdeki deprem riskini bir fırsata dönüştürebiliriz. Kanun taslaklarımız hazır, inşallah Meclise getireceğiz. Onlar çıktığı zaman yeniden inşa faaliyetine başlayacağız. Bugün ülkemizde 20 milyon civarında yapı stoku var. 1999 sonrası yönetmeliklere göre yapılan yapıların büyük bir çoğunluğunu sağlam kabul ediyoruz. Öncesinde yapılan yapı stokunun civarı 15 milyon civarında. Bunların da en az yarısı risk taşıyor. 7.5 milyon bağımsız birimin yenilenmesi ve dönüşmesi lazım. 5 yıl içinde dönüştürebildiğimiz veya hazırlık safhasında olup da önümüzdeki günlerde değiştireceğimiz yapı sayısı 1 milyon 100 bin civarında. Bu sayı bizi kesmiyor. İyi niyetlerle yola çıkan ortamda öyle engellerle karşılaşmışız ki, kanun yapıcının iyi niyetini delecek, onu zorda bırakacak o kadar formüller gelişmiş ki dışarıda, aradan geçen 5 sene zarfında yeniden dersimize çalışarak bunu tazeleme ihtiyacını hissettik. Hedefimizde şu var, eğer 7.5 milyon bina riskliyse, bağımsız birim diyelim, 15 yıl içinde baştan sona yenilememiz icap ediyor. 200 bin İstanbul’da, 300 bin Anadolu’da. Bunu yapabiliriz, gücümüz yeter, finans gücümüz yeterli tüm formüllerimizi hazırladık. Bir taraftan bunu yaparken ekonomik olarak 250 sektörün canlanacağını bilelim."