Surp Giragos Ermeni Kilisesi Vakfı Başkanı Ergün Ayık, Ermeni toplumunun Ortadoğu'daki en büyük kilisesine, onarılmayı beklerken hırsızların dadandığı söyledi. Yaşanan hırsızlık olaylarına tepki gösteren Ayık, yasak nedeniyle kendilerinin bile rahatlıkla giremediği kiliseden hırsızların her gün eşya çaldığını söyledi.
'BİZ ON YERDEN İZİN ALIP GİRİYORUZ, HIRSIZLAR CİRİT ATIYOR'
Ayık, 2011 yılında Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin 1 milyon lira değerindeki katkısı ile vakıfın 5 milyon lira harcayarak harabe olan kiliseyi onarıp yeniden ibatede açtıklarını belirtti: "Çatışmalarda hasar gören kilisenin onarımı Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yapılacak. Şu anda onarım ihalesi için yetkililer ile temas halendeyiz ve bir an evvel ihalenin yapılması gerekir. Kilisemizin, Ermeni Cemaati için önemli bir yeri var. Biz kilisemizin bir an evvel onarılarak yeniden ibadete açılması için girişimlerimizi sürdürüyoruz."
ÇATIŞMALARDA HASAR GÖRDÜ
27 Mayıs 1915 yılında çıkarılan, 'Tehcir Kanunu'na kadar Ermeniler tarafından kullanılan kilise, 1. Dünya Savaşı sırasında karargah olarak, daha sonra ise Sümerbank'ın pamuk deposu olarak işlev görmüştü. 1960 yılından itibaren tekrar ibadete açılan 3 bin metrekarelik alan üzerindeki Kilise, 1980'li yıllarda Ermeniler'in çeşitli nedenlerle batı illerine ve Avrupa ülkelerine göç etmesi sonucu terk edilmişti.
Cemaati olmadığı için ayin yapılmayan ve zaman zaman hırsızlık olaylarının görüldüğü kilisenin, bakımsızlık nedeniyle bazı yerleri çökmüş ve kullanılamaz hale gelmiş, yapılan restorasyon ile kilise 2011 yılında yeniden ibadete açılmıştı. 2013 yılında Moskova'da özel yaptırılan çanı takılan kilise, Sur'da yaşanan çatışmalar sonucunda hasır görmüştü. Kilisenin bulunduğu bölgede sokağa çıkma yasağı sürüyor.