‘MÜFREDAT KENARA KONDU, TEOG NE OLACAK, BUNU KONUŞUR OLDUK'
Kaplan'a göre, eğer TEOG tartışmaları olmasaydı bugün konuşulan konu müfredat olacaktı:
"Şu anda artık müfredat kenara kondu, TEOG ne olacak, bunu konuşur olduk. Yeni öğretim yılında en önemli konulardan biri Atatürkçülük ile ilgili konuların azaltılması, cihat kavramı, evrim teorisinin kaldırılması ve bunun gibi birçok nokta tartışıldı ve bunlar hep tartışalacak konulardı. Okullarda pilot uygulama olarak hazırlık sınıfları başlayacak ya da bunu konuşacaktık. Ya da okul öncesi eğitimi konuşacaktık. İşsiz öğretmen yığını olduğunu konuşacaktık."
"Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 2017 yılında yayınlanan bir performans raporu var. Ayrıca bu rapor 65. Hükümet programında da yazıyor zaten. Liselere yerleştirmede sınav sisteminin kaldırılıp sınav odaklı olmayan ve ikametgaha dayalı bir çalışma olduğunu görüyoruz bu raporda. Yani çalışma öğrencilerin en yakın okula gitmesi şeklinde."
"Eğer okullar arasında bir kalite farkı yoksa yapabileceğiniz bir sistem bu" diyen Kaplan, "Ailelerin bu kadar maddi manevi çaba harcamasının nedeni çocuklarına iyi bir eğitim aldırmak. Şimdi sizin mahallenizdeki okul diğer mahallelerdeki okullarla eşit şartlarda olmayacağına göre zaten sorun çıkacak" ifadelerini kullandı.
Kaplan, bu sistemle kriterler konusunun tartışamaya açılacağını belirtti: "Okulların tek tek sınavlarını yapması düşünülüyor. 1.2 milyon öğrenci sınava girmesin belli sayıdaki öğrenci sınava girsin. Son birkaç yıldır konuşulan bir konu bu. Peki hangi öğrencilerin sınava gireceğini kim belirleyecek? Okul notu mu? Okul notlarının hormonlu olmayacağını kim bilebilecek? Hatırlayalım, bu sene yabancı özel okullar yaşa göre aldılar öğrencileri, ayıramadılar. Hem sınav çok kolaydı puanları eşitti hem de okul notları hormonluydu. Şimdi her öğrenci sınava girmesin dendiğinde kriterler konusu tartışmaya açılacak."