MEF Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Özyeğin Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Erhan Erkut, eğitim gündemiyle ilgili Yavuz Oğhan'dan Bidebunudinle'ye stüdyo konuğu oldu ve eğitim sistemine ilişkin önerilerini sıraladı.
TEOG'un yerine 3 alternatifin düşünüldüğüne ilişkin bir duyum aldığını belirten Erkut, düşünülen alternatifleri şöyle sıraladı:
"TEOG'un kaldırılması bir talimat. Yerine ise 3 alternatifin geleceği yönünde bir duyum aldım. Ama 3'ünün de mümkün olmadığını düşünüyorum. Birincisi adrese dayalı kayıt sistemi. Ben 20 yıl Kanada'da yaşadım, orada sistem budur. Ama Kanada'da okullar arasında fark yoktur. Hepsi devlet okuludur. Yüzde 97'si devlete aittir, yüzde 3'ü de Katolik okulu denilen, bizdeki imam hatiplere benzer. Evine en yakın olan Katolik okuluysa oraya, değilse normal okula gidersin. Ama eğitim aynıdır orada.
'FAKİRE FAKİR KAL DİYORSUNUZ'
Eğitimin en önemli rollerinden birisi sosyal mobiliteyi sağlamaktır. Siz bu sistemle, Doğuluya 'sen burada kalacaksın' diyorsun. Peki orada iyi okullar var mı? Bence yok. Böylece sosyal mobiliteyi ortadan kaldırıyor. Fakire fakir kal, zengine zengin kal diyorsunuz.
Adrese dayalı sistemle, emlak borsası patlar. 8. sınıfa giden çocuğu olan, Cağaloğlu'nda alır bir ev, çocuğu İstanbul Erkek Lisesi'ne gider. Bu hiç vicdana uyan bir çözüm değil.
Böyle bir plana ben inanmıyorum. Bu, ülkeye ihanet olur. Her ülkenin elitist değil, elit okula ihtiyacı var. Elit okullar, ülkenin ekonomide, sanatta, siyasette liderlerini yetiştirir. Elit okulları diğer okulların seviyesine indirirseniz, ülkeyi ileride yönetecek kalifiye eleman bulmakta çok zorlanırsınız.
İkinci öneri liselerin kendi sınavını yapması. Mümkün değil bunu yapmak. Bu ülkede 10 bin tane lise var. 20 günde yapmaya kalkışsanız her gün 500 lisenin sınav yapması gerekiyor. Liselerin zaten böyle bir alt yapısı yok.
'OKULDAN 100 ALAN TEOG'DA 50 ALABİLİYOR'
Üçüncü öneri ise ortaokul başarı puanı. O en mümkün olmayanı. Çünkü herkes 100 alıyor. Okullarda 100 alan öğrenciler TEOG'dan 50 alabiliyor.
Oyun sırasında kural değiştirilmez. Biz hep yapıyoruz bunu. Yapılan hukuken de yanlış. Şu anda TEOG'u değştirirseniz ancak 4. sınıfı bitirenlere uygulayabilirsiniz. Ama hangi hâkim böyle bir kararın yürütmesini durdurabilecek?"
Erkut, sisteme ilişkin çözüm önerisini ise şöyle sıraladı:
"Aslında 3 kriterli bir sistem getirilebilir. Birinci kriter hormonsuz okul notları. Hormonlu not verenlere cezai tedbir uygulanmalı. İkinci adımda notların hormonlu mu, hormonsuz mu olduğunu tespit etmek için bir merkezi sınav yaparsınız. Üçüncü olarak da, okullara kendi misyonlarına uygun sınav yapmak hakkı tanırsınız.
17 bin birincinin olduğu bir sınav zaten öğrencileri sıralamıyor. Eğitim camiasında şöyle iddialar var: 'Bakın dershaneleri kapattık ama öğrencilerin başarısı düşmedi' diyebilmek için TEOG'un kolay yapıldığı söyleniyor."