Erdoğan, BM binasının karşısında bulunan yeni Türkevi binasının temel atma töreninde konuştu.
'ASIL OLAN BM'NİN YAPISI ÜZERİNDEKİ REFORMDUR'
Erdoğan, BM teşkilatının tüm eksiklerine rağmen dünyada herkesin sesini duyurabildiği, sorunlarını ve çözüm önerilerini gündeme getirebildiği yegane küresel çatı olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Ancak dünya artık Birleşmiş Milletlerin kurulduğu dönemdeki dünya değildir. İkinci Dünya Savaşı artık gerilerde kaldı ve o dönemdeki beş ülkenin daimi üyeliğiyle geleceğe yürümek, bu adaletle bağdaşır bir durum değildir, dünya barışını da sağlamaya yönelik bir yapı asla değil. Ülke sayısı misliyle artarken, tehditler de biçim ve ölçek de artık değişmiştir.
Türkiye'nin, kurucu üyesi olduğu BM'nin ihtilafların önlenmesi ve çözümü, barışı koruma faaliyetleri, kalkınma ve insani yardımlar gibi çalışmalarına önemli katkılarda bulunduğuna işaret eden Erdoğan, bölgesel merkez olma yolunda hızla ilerleyen "İstanbul'un aynı zamanda BM Merkezi olmasını" teklif ettiklerini anımsattı.
'ETKİN DİPLOMASİYİ GÜÇLENDİRMEK İSTİYORUZ'
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin 2023 hedeflerine de değinerek, bunun demokrasinin ve kalkınma standartlarını yükseltmenin yanında, ülkenin kendi coğrafyasına ve dünyaya yaptığı katkıları da güçlendireceğini söyledi.
Konuşmaların ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendisinin kaleme aldığı mektubu özel bir kapsülün içinde temele yerleştirdi.
Açılışa, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak da eşlik etti.