Lavrentyev Rusya’nın ayrıca Suriye’deki 4 gerilimi azaltma bölgesinin kurulmasının, o bölgelerdeki durumun istikrara kavuşmasını sağlayacağını umduğunu belirtti.
Astana’daki müzakerelerin, Suriyeli muhaliflerin Rusya’yı yapıcı bir işbirliği kurulabilecek taraf olarak gördüklerini gösterdiğini kaydeden Rus diplomat, “Muhalefet temsilcileriyle yaptığımız temaslar, kendilerinin Rusya’yla yapıcı bir işbirliğine hazır olduklarını ve bizleri bir düşman olarak değil, gerçekten Suriye halkının yanında olan ve Suriye topraklarına barışın gelmesi için uğraş veren bir taraf olarak gördüklerini gösterdi” diye konuştu.
'RUSYA’NIN SURİYE’DE TUTUNMA GİBİ STRATEJİK HEDEFLERİ YOK'
Rusya’nın Suriye’de tutunmaya yönelik stratejik hedefleri olmadığını söyleyen Lavrentyev, “Rusya tarafı olarak şu anda yaptıklarımızla Suriye’de tutunma gibi bir stratejik hedefin peşinde olmadığımızı bir kez daha vurgulamak isterim. Bizim amacımız, Rusya’nın ulusal çıkarları için tehdit teşkil eden uluslararası terörle mücadele etmek” ifadelerini kullandı.
Birleşmiş Milletlerin (BM) verilerine göre 2011’den bu yana devam eden Suriye’deki silahlı çatışmalarda 220 binin üzerinde kişi hayatını kaybetti. Suriye barış süreci ile ilgili görüşmeler Astana ve Cenevre’deki platformlarda devam ediyor.