Habertürk'ten Mesut Han'ın haberine göre, Yunanistan'ın Semadirek Adası açıklarında Türk karasuları içindeki tekneye yanaşan ekipler incelemede bulundu. Yapılan kontrollerde süpersonik teknenin içinde özel haberleşmede kullanılan ve veri iletimini sağlayan sistemlerin kurulu, haberleşme için kullanılan antenler ve uydu alıcılarının aktif olduğu saptandı. Yatık motorlu olan, yüksek hıza ulaşabilen teknenin bozulması sonucu radara takıldığı öğrenildi. Tekne, Enez Sahil Güvenlik Komutanlığı'na getirildi.
Saros’ta casus tekne! https://t.co/sbkw9GQWiT pic.twitter.com/YzLqN5TXKT
— Habertürk (@Haberturk) September 15, 2017
Süpersonik teknenin kime ya da hangi ülkeye ait olduğu araştırılırken askeri kaynaklar, "Tekne özel bir yapıya sahip. Radarla tespiti imkânsız. Ancak bilinmeyen bir sebepten dolayı arızaya geçerek stop ediyor ve bu sırada radar tarafından tespit ediliyor. Bunlar insansız hava araçları gibi pilotu bulunmayan araçlar. Muhtemelen AB üyesi ülkelerin denizdeki yasadışı göçü denetlemek için kara sularımıza sızdırdığı bir araç. Şu anda Sahil Güvenlik'te tutuluyor ve savcılık tarafından konu gizlilik içerisinde yürütülüyor" dedi.
Uzmanlar, bu tür araçların Frontex (AB Dış Sınırların Yönetimi için Operasyonel İşbirliği Ajansı) tarafından Akdeniz ve Ege'de gemilerdeki telsiz dinlemeleri ile göçmenlerin Avrupa'ya geçişlerini önlemek amaçlı olarak kullanıldığını belirtti. Uzmanlar yapım yerinin Fransa, teknenin de Frontex komuta merkezleri tarafından kullanılıyor olabileceğini kaydetti.
'AB GEMİLERİ RAHATLIKLA GİRİYOR'
Emekli Tuğamiral Mehmet Fatih Ilgar konuyla ilgili şunlar söyledi:
"Teknenin içindeki materyallere bakmak gerek. İstihbarati cihazlar varsa casus teknesi olabilir. Harekât merkezi dediğimiz alanda konuşlanan cihazlar yoksa insan kaçakçılarının keşif amaçlı kullandığı bir tekne olabilir. Bizde de radara yakalanmayan tekneler inşa ediliyor. Bazı firkateynlerimiz radara yakalanmama özelliğine sahip. Karasularımıza AB üyeleri de dahil diğer ülkelerin gemileri rahatlıkla girebiliyor. Onların böyle bir tekneyle keşif yapma ihtimali pek mantıklı gelmiyor."
EDİRNE VALİLİĞİ'NDEN AÇIKLAMA
Öte yandan Edirne Valiliği, konu hakkında şu açıklamayı yaptı:
"25 Temmuz 2016 tarihinde, Edirne ili Enez İlçesi açıklarında 'bir trol teknesinin ağına batık takıldığı' ihbarı alınmıştır. Görevlendirilen Sahil Güvenlik botu tarafından, balıkçı teknesi kaptanı ile yapılan görüşmede Sultaniçe Limanı 7 — 8 mil açıklarında uluslararası sularda trol avcılığı yapılırken ağın birden ağırlaştığı, güçlükle çekilmesi sonucunda ağda küçük bir teknenin çıktığının görüldüğü ifade edilmiştir. Bahse konu batık tekne, Cumhuriyet Savcısı talimatı ile Enez Limanı'nda bulunan Sahil Güvenlik Destek Tesisleri'nin yanında karaya çekilmiştir.
Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından bahse konu tekneye ilişkin yapılan inceleme ve araştırmalar neticesinde, teknenin yaklaşık 5 metre boyunda ve 1,5 metre genişliğinde olduğu ve üzerinde uzaktan kumanda maksadıyla kullanılabilecek kırık bir anten tespit edildiği, bunun haricinde aktif olarak çalışan herhangi bir muhabere ya da radar sistemi bulunmadığı, teknenin bulunduğu tarihten 5 — 6 ay önce batmış olabileceği, teknenin üzerinde kurşun delikleri bulunduğu, dünya donanma gemileri tarafından asimetrik tehdit eğitimleri kapsamında hedef teknesi olarak kullanılmak üzere üretilmiş, uzaktan kumanda edilen 'İnsansız su üstü aracı' olduğu ve bölgede yapılan uluslararası tatbikatlarda kullanılarak batırılmış olabileceği değerlendirmeleri yapılmıştır. Basına ve kamuoyuna saygıyla duyurulur."