ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Johnny Michael ise Pentagon'un Türk makamlarına Rusya ile imzalanan S-400 füze savunma sistemleri sözleşmesinden duyduğu endişeleri ilettiğini açıklarken Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün AK Parti Belediye Başkanları Toplantısı'nda yaptığı konuşmada "S-400 anlaşması yaptık diye çılgına döndüler. Ne olacaktı? Sizi mi bekleyeceğiz. Biz de bütün güvenlik noktasında tedbirlerimizi alıyoruz ve alacağız" dedi.
Türkiye ile Rusya'nın S-400 füze savunma sistemleri anlaşması ile ilgili Sputnik'e konuşan TBMM Milli Savunma Komisyonu Sözcüsü Murat Baybatur, "Türkiye Cumhuriyeti Devleti kendi güvenliğiyle alakalı tedbirleri almak zorundadır. Biz bağımsız bir devletiz. Burada Türkiye'nin menfaatine olacak olan silah tesisatları noktasında bize uygun olan neyse, kendi sistemimize adapte edebileceğimiz, kurulum yapabileceğimiz hangi sistemse ve hangi ülkeden olacaksa buna devletimiz, Türkiye Cumhuriyeti karar verir" dedi.
ABD ve Avrupa ülkelerinin Türkiye'nin Rusya'dan S-400 füzesi aldığı için tepki göstermelerinin kendilerine şaşırtıcı gelmediğini ifade eden Baybatur, "Bu tepkileri göstermeleri esasında çok mantıklı da değil. Eğer siz, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 füzesi almak istemiyorsanız o zaman size ait hava savunma füzeleriniz var. Madem biz NATO ülkesiyiz, madem beraber hareket ediyoruz bazı noktalarda, o zaman siz kendi elinizdeki envanterden Türkiye'ye hava savunma sistemi satabilirsiniz, bunu da yapmıyorsunuz" diye konuştu.
Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel'in önceki gün 'Türkiye'ye silah satışını durduracağız' açıklaması yaptığını anımsatan Baybatur, şöyle konuştu:
"Bunu NATO ülkesi olmamıza rağmen söylüyor. Avusturya bundan birkaç ay önce benzer bir karar aldı. Buradaki esas mesele şu; Türkiye Cumhuriyeti, NATO'ya üye bir devlet. NATO ülkeleri Türkiye'nin toprak bütünlüğü ve teröre maruz kalmış olduğu bu durumla alakalı ne yazık ki Türkiye Cumhuriyeti hükümetine ve devletine yardımcı olmuyorlar. Türkiye olarak da biz kendi imkanlarımızla silahımızı, tankımızı, helikopterimizi bir şekilde üreterek kendi ihtiyaçlarımızı gideriyoruz. Türkiye'nin bir hava savunma sistemine ihtiyacı kesinlikle var. Hepimiz sınırımızda, Suriye'de yaşananları biliyoruz. Hem DAEŞ'in, hem YPG/PKK'nın Türkiye'ye karşı saldırıları var. Ellerinde de ne yazık ki DAEŞ'le mücadele bahane edilerek yüksek kalibreli, kuvvetli füzelerden tutun değişik teçhizatların verildiği bir dönemde Türkiye'nin S-400 füzesi alması kadar normal bir durum yoktur. Sayın Cumhurbaşkanımızın, hükümetimizin ve devletimizin de ifadesi nettir. Türkiye kendi ihtiyacını hangi ülkeyle makul bir ölçüde anlaşıp tedarik edecekse gidip onunla anlaşacaktır. Bu Rusya'dır. Rusya da bizim komşumuzdur, tarihi bağlarımız olan bir devlettir. Rusya da S-400 sistemi ile dünyada hava savunma sistemleri içerisinde hakikaten çok önemli bir sistem kurmuştur. Türkiye de bunu ücreti mukabilinde satın alıyor, bundan da endişe edilecek bir durum yok. Endişeleri varsa Patriot ya da diğer füzelerini Türkiye'ye verirler. Onu da vermiyorsunuz. Almanya, Hollanda Adana ve Gaziantep taraflarına Patriot sistemini kuruyor, üç ay sonra toplayıp götürüyor. Bizim artık kendi göbeğimizi kesmemiz lazım. Bu bakımdan da S-400 füzelerine Türkiye'nin ihtiyacı var ve kendi göbeğini bu şekilde kesmiş olacaktır."
Pentagon Sözcüsü Johnny Michael, ABD'nin Türkiye'ye S-400'ler konusunda endişelerini ilettiğini duyurduğu açıklamasında, ABD'nin NATO standartlarına uyumlu olan füze savunma sistemlerinin Türkiye'ye sevkiyatını hızlandıracağını da söyledi.
Pentagon Sözcüsü'nün bu açıklamasını 'çok enteresan' olarak nitelendiren Baybatur, şunları söyledi:
"Onlar hala eski Türkiye'nin var olduğunu zannediyorlar. Türkiye Cumhuriyeti devleti eski Türkiye değil. Bunu tüm Batılı müttefiklerimizin bilmesi lazım. Rusya ile S-400 pazarlığını yaptığımızı, Sayın Cumhurbaşkanımızın Sayın Putin'le bu konuyu görüştüğünü bütün dünya biliyor. Bunu biliyordunuz da bu saate kadar hava savunma sistemiyle alakalı olarak NATO'ya uyumlu olan sistemi neden bugüne kadar Türkiye'ye teklif etmediniz? Biz her şeyi anlaştık, kaparomuzu verdik, Rusya bu konuda gayet yapıcı tutum içerisinde davrandı. Bunlar herhalde Türkiye ve Rusya'nın böyle bir anlaşma yapacağını düşünmüyorlardı. Şimdi bu anlaşma ortaya çıkınca ‘NATO'ya entegre edilecek silahları verelim' noktasına hareket ediyorlar. Biz bu konuda Türkiye olarak Batılı müttefiklerimiz tarafından ne yazık ki birçok defa aldatıldığımız için artık güvenme noktasında kafamızda büyük soru işaretleri var. İşin doğrusu ABD, Batılı ülkeler ya da NATO ülkeleri eğer bu niyetlerinde ciddiyse görelim. Bu sistemi kurmak, Türkiye'nin S-400 almasına engel değil. Onu da kurarız, bunu da kurarız. Bizim hiçbir itirazımız yok. Ama bizi bugüne kadar hep oyaladılar, oyalıyorlar. Türkiye bu konuda kesin bir karar aldıktan sonra ‘Bu konudaki çalışmaları hızlandıralım' diyorlar. Buyurun, hızlandırın, devam edebilirsiniz. S-400'ler buna engel değil."