Suu Kyi'nin 19-25 Eylül'de BM 72. Genel Kurul Toplantıları'na katılması bekleniyordu.
Ancak Kyi'nin sözcüsü Zaw Htay tarafından yapılan açıklamada Myanmar'ın fiili liderinin BM Genel Kurulu'na katılmayacağı bunun yerine Myanmar Devlet Başkanı Yardımcısı Henry Van Thio'nun zirvede hazır bulunacağı belirtildi.
İptalin BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad el Hüseyin'in Myanmar'da Arakanlı Müslümanlar'a yönelik eylemlerin 'etnik temizlik' gibi göründüğünü açıklamasının ardından gelmesi dikkat çekti.
Bölgede yaşananlara göz yummakla suçlanan Nobel Barış Ödülü sahibi Suu Kyi, Dalay Lama, Pakistanlı eğitim aktivisti Malala Yusufzay ve Güney Afrikalı din adamı Desmond Tutu gibi diğer Nobel Barış Ödülü sahipleri tarafından da eleştirilmişti.
SUU KYİ, İLK KEZ ARAKAN KONUSUNDA ULUSA SESLENECEK
Sözcü ayrıca Suu Kyi'nin 19 Eylül'de televizyondan 'ulusal mutabakat ve barış' konusunda ulusa sesleneceğini duyurdu.
Sözcü aynı tarihteki BM Genel Kurulu toplantılarına katılmayacak olan Suu Kyi'nin 'güvenlik endişeleri ve insani yardımları yönetmek' için ülkesinde kalacağını belirtti.
MYANMAR, ARAKANLI MÜSLÜMANLAR'IN KOŞULLARINI İYİLEŞTİRMEK İÇİN KOMİSYON KURDU
Komisyona eski BM Genel Sekreteri Kofi Annan başkanlığındaki bir diğer komisyonun geçen ay bu konudaki önerileri içeren bir rapor sunduğu açıklandı.
Myanmar'ın kurduğu komisyonun Arakan'da ekonomik gelişme, güvenlik ve sosyal işler alanında çalışacağı belirtildi. Komisyonun ayrıca Arakanlı Müslümanlar'ın Myanmar vatandaşı olarak tanınması için süreci hızlandırabileceği de açıklandı.
BMGK DA MYANMAR'I GÖRÜŞECEK
Ancak Çin'in Güneydoğu Asya'daki stratejik önemdeki ortağına yönelik olası bir kınama kararını veto edebileceği belirtiliyor.
Myanamr'da 25 Ağustos'ta başlayan şiddet olaylarında resmi rakamlara göre yüzlerce kişi hayatını kaybetti, binlerce ev yakıldı.
BM'ye göre komşu Bangladeş'e 370 bin Arakanlı Müslüman sığındı.