France 2 televizyon karalına açıklamalarda bulunan Başbakan Edouard Philippe, dün ülke çapında yapılan eylemlerle ilgili soru üzerine, protesto eylemi yapmanın temel bir hak olduğunu kaydetti.
Tasarının, konunun paydaşlarıyla yapılan pek çok toplantıda tartışıldığını da vurgulayan Philippe, "Tasarıyı 22 Eylül'de Bakanlar Kuruluna sunacağız ve Cumhurbaşkanı bunu imzalayacak. Tasarı eylül ayı sonunda yürürlüğe girecek" ifadelerini kullandı.
#Macron's €22m #teargas begins to choke off the sky in #Lyons as citizens protest #LoiTravail #manif12septembre #RT pic.twitter.com/NuOLiWC1ZV
— Civic Critic (@CivicCritic) 12 September 2017
Fransa'da hükümetin gerçekleştirmeyi amaçladığı yeni çalışma yasası reformuna ve bu tasarının hükümet kararnamesi yöntemiyle değiştirilmesinin planlanmasına karşı çıkanlar, ülkenin çeşitli kentlerinde dün sokaklara dökülmüş, bazı çalışanlar da greve gitmişti.
CGT, ülke çapındaki eylem ve gösterilere yaklaşık 400 bin kişinin katıldığını açıklamıştı.
MACRON: BİZ BÖYLEYİZ
Diğer taraftan cumhurbaşkanlığı görevine geldiği günden beri ilk kez toplumsal bir eylemle karşılaşan Macron'un, Yunanistan ziyareti sırasında, çalışma yasası reformuna karşı çıkanları "tembel" olarak nitelendirerek, "Fransa reformist bir ülke değildir. Reform yapmaz çünkü biz isyan ederiz, direniriz, kaçınırız. Böyleyiz biz" ifadelerini kullanması tepki çekmişti.
🇫🇷 Thousands protest against Macron in France
— AFP Photo (@AFPphoto) 12 September 2017
📷 @JpKphotographer @alainjocard@LoicVenance @CTriballeau @DamienMeyerAfp #AFP pic.twitter.com/f3M6cMxgdV
CGT Genel Sekreteri Philippe Martinez ise Macron'un sözlerini "skandal" olarak değerlendirmişti.
Cumhurbaşkanlığı seçiminde Macron'la yarışan Sosyalist Partinin adayı Benoit Hamon da "Asıl tembeller, hayatları için çalışmak zorunda olmayan zengin bireylerdir" demişti.
Go-slow protest at Arc de Triomphe against Macron labor reform. #loitravail #F24Debate pic.twitter.com/9FPyLTGQon
— François Picard (@FrancoisF24) 12 September 2017
TASARI NE GETİRİYOR?
Macron'un ülkede yüzde 9.5 oranındaki işsizliğe çare bulacağını belirterek ortaya attığı en önemli seçim vaadi olan tasarı, işverenlerin, işten haksız çıkarmalarda ödenecek tazminatlar için tavan belirlenmesine ve herhangi bir yasal kısıtlamaya maruz kalmaksızın çalışma saatlerini doğrudan işçilerle belirleme özgürlüğü elde etmesine imkan tanıyan düzenlemeler içeriyor.
Protest against Macron work law, #LoiTravail Nice…3.500 participants pic.twitter.com/Kas3KJwLBY
— Solar Life (@SOLARLIFE) 12 September 2017
Tasarıda, 50'den az çalışanı bulunan iş yerlerinde işverenin sendika temsilcisi olmaksızın çalışanla masaya oturabilmesi ve işten çıkarılmalarda itiraz süresinin bir yıl ile sınırlandırılması gibi değişiklikler de yer alıyor.
FRANSIZLARIN ÇOĞUNLUĞU KARŞI
Harris Interactive'in yaptığı araştırmaya göre, Fransızların yüzde 58'i çalışma yasasının değiştirilmesini istemiyor.
Halkın yüzde 71'i yapılacak değişikliklerin sendikaların gücünü azaltacağı görüşünü paylaşırken, yarısından fazlası da işçilerin çalışma koşullarının kötüleşeceğini düşünüyor.
#LoiTravailXXL: Flares fly as French take to the streets to protest #Macron labour law #CGT #12Septembre Septembre pic.twitter.com/iQ9rLFIpzB
— Civic Critic (@CivicCritic) 12 September 2017
Yasanın, 36 değişiklik öngören 5 kararname ile değiştirilmesi bekleniyor.
Öte yandan CGT, 21 Eylül'de ülke çapında bir başka gösteri daha yapılması çağrısında bulunmuştu.
Scuffles erupt at banned anti-Macron protest in Athens https://t.co/h03iukB90x pic.twitter.com/KP2fFnUrLZ
— Ruptly (@Ruptly) 7 September 2017
Tasarıya karşı çıkan ve bugünkü eyleme destek veren Boyun Eğmeyen Fransa (FI) Partisi de 23 Eylül'de başkent Paris'te gösteri düzenlemeyi planlıyor.
Çalışma yasasında geçen yıl yapılan değişiklikler ülkede büyük gösteriler yapılmasına neden olmuştu.