Antalya Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya, geçen ocak ayında çıkarılan 682 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname'ye (KHK) dayanarak bir talimat yayınladı. Talimatla Antalya Emniyet Müdürlüğü'nde görevli personelin bar, pavyon, disko, oyun ve eğlence mekanlarına gitmesi yasaklandı. Talimatta, bu tip mekanlar ile oyun ve umuma açık eğlence yerlerinde görev gereği yapılacak çalışmaların, mutlak suretle sıralı amirlerin bilgisi dahilinde yürütülmesi gerektiği belirtildi.
Yazılı talimatta, 682 sayılı KHK’nın kolluk güçlerine ceza getiren şu maddeleri de hatırlatıldı:
“Görevli bulunduğu sırada görev gereği olmaksızın veya amirin izni olmadan resmi kıyafetle kahvehane, kıraathane, lokal, kulüp ve benzeri yerlerde oturma, üç günlüğe kadar aylıktan kesme cezasını gerektiren fiiller. İzinli olduğu zamanlarda resmi kıyafetle, izinli olmadığı zamanlarda görevli olmaksızın resmi veya sivil kıyafetle, personelin girmesine veya oturup eğlenmesine izin verilen yerler dışındaki kahvehane, lokal, kulüp veya benzeri yerlerde oyun oynayanlara 4 ile 10 günlüğe kadar aylıktan kesme cezası uygulanır. Mesleğin saygınlığını zedeleyecek şekilde uygunsuz yerlere gitmek, resmi kıyafetle umuma açık yerlerde alkollü içki içmek veya resmi kıyafetli olarak gizlenemeyecek derecede sarhoş görünmek, görevine, sosyal ve aile yaşantısına zarar verecek derecede menfaatine, içkiye, kumara ve benzeri kötü alışkanlıklara düşkün olanlara ise meslekten çıkarma cezası uygulanır.”
GİTTİKLERİ TESPİT EDİLENLER İÇİN RAPOR HAZIRLANACAK
Talimatta, bu kapsamda hangi rütbe ve görevde olursa olsun hiçbir personelin planlı ve rutin olarak yapılan uygulamalar dışında bar, pavyon, disko ve benzeri yerlerle oyun ve eğlence mekanlarına gitmeyecekleri belirtildi. Talimatta, “Görev harici veya görev gereği belirtilen yerlerde bulunan ve görülen personel tespit edildiğinde mutlak suretle rapor tanzim edilerek gerekli işlemin ifası için tarafıma sunulacaktır” denildi.
Yazılı talimatıyla ilgili açıklama yapan Celal Uzunkaya, 682 sayılı KHK’nın ötesinde devlet memurları kanununda, diğer yasalarda, görevlilerin, memurların nerelere gidip nerelere gidemeyeceği, nerelere neden dolayı gidemeyeceğinin açıkça belli olduğunu söyledi. Bunun disiplin mevzuatında da belli olduğunu belirten Uzunkaya, şöyle dedi:
“Bu ilgili personelin görev harici abuk sabuk yerlere gitmemesi, giderse hakkında işlem yapılacağına ilişkin bir iç düzenleme. Bu kamuoyunu ilgilendiren bir konu değil. Vatandaşı hiç ilgilendirmiyor. Vatandaş kendi çalışanıyla ilgili düzenleme yaptığında, sabah otobüsle mi gelecek, servisle mi aldıracak bunu kamuoyuyla paylaşmıyor yani.”
‘CELAL UZUNKAYA’NIN KEYFİ İŞLEMİ DEĞİL’
Uzunkaya, Emniyet Hizmetleri Disiplin Tüzüğü, 657 sayılı kanun, 3201 sayılı Emniyet Teşkilatı Kanunu, 2559 sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu, 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu, 682 sayılı KHK ve diğer mevzuatın açıkça belirttiği bir hususu kendi personeline, ‘Arkadaşlar şu işin dışında şu şu işlere gitmeyin’ diye malumu ilan anlamında uyardığını söyledi. Uzunkaya, “Aksine bir işlem yaparsanız, tespit edersem hakkınızda işlem yapacağım diyorum. Yapacağım işlem Celal Uzunkaya’nın keyfi işlemi değil, yasada mevzuatta tanımlanan işlem” dedi.
‘İZİN DÖNEMİNİ DE KAPSIYOR’
“Hayır gitmeyecek, bizim emniyet teşkilatında izinde veya görevde nereye gidip nereye gidemeyecekleri açıkça belli ki zaten. Ben izindeyim, istediğim bara pavyona giderim eğlenirim diye bir şey yok. Tabi ki kapsıyor. Bizim teşkilatımız bir disiplin mesleği. Görev için gider oraya, planlı veya rutin görev yapılıyor, bir soruşturma, uyuşturucu konusuyla ilgili araştırma, efendim ben kendimden görev fark ettim şöyle gelmişken denetleyeyim burayı bakalım diye kafasını esen bu tür yerlere gidemez. Bu zaten mevzuatta düzenlenmiş konu, orada belirtilen hususlar da açık. Rahmetli Özal’ın dediği gibi açık seçik ortada yani orada hiçbir ayrı anlama gelecek kelime, cümle yok. Farklı bir lisan kullanılmamış. ‘Görev harici bu tür yerlere gitmeyeceksiniz’ diyoruz.”