Kojin Rus basınına yaptığı açıklamada, "Kontrat imzalandı, yerine getirilmesi için hazırlanıyor. Biliyorsunuz, S-400, bir dizi teknik aracı içeren çok komplike sistemlerden biri. Bu nedenle burada pek çok ince ayrım var" ifadelerini kullandı.
'BAZI BATILI ÜLKELERİN TÜRKİYE'YE BASKI YAPMAYA ÇALIŞMASININ SEBEPLERİNİ ANLAYABİLİYORUZ'
Kojin sözlerini şöyle sürdürdü: "Fakat kontrat konusunda alınan tüm kararların stratejik çıkarlarımıza uygun olduğunu garanti edebilirim. Bu bakımdan bazı Batılı ülkelerin Türkiye'ye baskı yapmaya çalışmasının sebeplerini de anlayabiliyoruz."
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Kazakistan dönüşü gazetecilere yaptığı açıklamada Rusya ile imzaların atıldığını belirtmiş, "Bildiğim kadarıyla kapora da verildi" demişti.
Diğer taraftan dünyanın en gelişmiş hava savunma sistemlerinden biri olarak değerlendirilen S-400 füzeleri için 'gerçek anlamda bir sıra' oluştuğunu ekleyen Kojin, bir dizi güneybatı Asya ve Ortadoğu ülkelerinin S-400 füzelerine karşı somut olarak ilgi gösterdiğini söyledi.
Kojin "Fakat S-400 çok pahalı bir sistem. O nedenle her isteyenin alabileceği bir sistem değil. Ayrıca varolan kontratlar, bu sistemleri üreten şirketin üretim kapasitesini doldurmuş durumda" dedi.
FSBTS: KONTRAT İMZALANDI, HAYATA GEÇİRMEYE HAZIRIZ
Bu arada Rusya ve Türkiye'nin S-400 sevkiyatına ilişkin kontratı imzalanması, Rusya'nın askeri ve teknik işbirliğinden sorumlu olan federal servisi FSBTS tarafından da resmen doğrulandı.
FSBTS'nin basın dairesinden yapılan açıklamada, "Taraflar, S-400 sevkiyatı konusunda anlaşmaya vardı ve kontrat imzaladı. Rusya bu kontratı hayata geçirmeye hazır" denildi.
Öte yandan 'konunun hassas olması nedeniyle kontratın detaylarına ilişkin açıklama yapmanın şu anda doğru olmadığı' ifadelerine yer verilen açıklamada, anlaşmanın maliyetine ilişkin bir bilgi verilmedi.
Kontrat hakkında açıklama yapma önceliğinin siparişi veren ülke olan Türkiye olduğu da kaydedilen açıklamada, söz konusu anlaşmanın Rusya'nın jeopolitik çıkarlarına uygun olduğu da bir kez daha yinelendi.
Yaklaşık 400 kilometre menzili olan S-400, karadan havaya ateşlenebiliyor ve düşman uçaklarının vurularak düşürülmesinde kullanılan bir savunma sistemi.
Türkiye, elinde S-400 füze savunma sistemi olan ilk NATO üyesi olacak. Nitekim NATO üyeleri arasından sadece Yunanistan'ın elinde S-400'ün bir önceki modeli olan S-300 füzeleri var. Yunanistan, bu füzeleri Türkiye'nin tepkisi üzerine NATO üyesi olmayan Kıbrıs'tan satın almıştı.