ABD liderliğindeki koalisyondan askeri destek alan Usüd el Şarkiye grubundan bir yetkili olan Badr el Din el Salamah, "Bölgeyi terk etmemiz bizden resmi olarak istendi" dedi.
Reuters'ın eline geçen muhalif komutanlara gönderilen mektupta, 'Suriye ordusuna karşı cesurca savaşmış olsalar da etrafları çevrili bir şekilde o bölgede kalmalarının kendileri için tehdit yarattığı' ifadeleri yer alıyor.
Haber ajansına göre, CIA ve Arap destekçilerinin bu kararı muhalif gruplardaki yüzlerce militanı memnun etmemişe benziyor. Zira pek çok militan, Ürdün'e geri çekilmenin güçlerini dağıtmak anlamına geldiğini düşünüyor.
AĞIR SİLAHLARINI VE TANK SAVAR FÜZELERİNİ GERİ VERECEKLER
Öte yandan Reuters'a göre, muhalif komutanlar, kendilerinden geri çekilmelerini isteyen Ürdün'deki ortak komuta merkezine, 'savaş alanını terk etmektense burada kalıp ölmeyi tercih edeceklerini' söylediler.
El Din el Salamah ise Reuters'a demecinde, "Kendilerinden isteneni reddettiler. Zira Ürdün'e çekilmeyi her şeyin sonu olarak görürüz. Oysa şehitlerimizin kanı henüz kurumadı" ifadelerini kullandı.
Reuters'ın Batılı diplomatik kaynakları ise, muhaliflerin geri çekilmesine yönelik kararın, ABD Başkanı Donald Trump yönetimi tarafından, CIA'in Suriye hükümetine karşı savaşan gruplara yönelik eğit-donat programına son verilmesi ile ilişkili olduğunu belirtti.
CIA'in söz konusu programı Trump'ın selefi Barack Obama yönetimini tarafından Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ı devirme çabalarının bir parçası olarak 2013'te başlatılmıştı.