Ekonomi Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, 1999 yılında imzalanmış olan TIFA'nın 12-13 Eylül'deki toplantısında Türk heyetine Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hüsnü Dilemre, ABD heyetine ise ABD Ticaret Temsilci Yardımcısı Dan Mullaney başkanlık edecek.
Ticari ve ekonomik ilişkilerin artırılması için atılabilecek adımların değerlendirileceği toplantıda, Türkiye'nin de dâhil olmayı hedeflediği ABD ile AB arasındaki TTİP müzakerelerine ilişkin beklentilerle, Türkiye'nin ihracatını yakından ilgilendiren ve ABD'de 2017 sonunda süresi bitecek olan Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi de ele alınacak.
'OLUMSUZ ETKİLERİN AZALTILMASI YOLLARI KEŞFEDİLECEK'
ABD ve Türkiye arasındaki ticaret ve yatırım ilişkilerinin geliştirilmesi için büyük bir potansiyel olduğu belirtilen açıklamada, "Bu potansiyelin harekete geçirilmesi için, kısa ve orta vadede iki ülke ticari ilişkilerinde yaşanan gelişmelerin ticarete olumsuz etkilerinin azaltılmasının yolları keşfedilecektir. Bunun yanı sıra, uzun vadede ise iki ülke arasında ticaretin serbestleştirilmesi ve derinleştirilmesi için atılabilecek ilave adımlar değerlendirilecektir" denildi.
DEMİR ÇELİK ÜRÜNLERİNDE TÜRKİYE'YE UYGULANAN KORUNMA ÖNLEMLERİ GÖRÜŞÜLECEK
Açıklamaya göre, bu kapsamda ilk aşamada, ABD tarafından demir çelik ürünlerinde Türkiye'ye uygulanan korunma önlemleri ile ABD'de milli güvenlik gerekçesiyle demir-çelik ve alüminyum için sürdürülen soruşturmalardaki gelişmeler neticesinde giderek artan korumacı eğilimler toplantı gündeminde yer alacak.
Toplantıda ayrıca Türkiye'nin ABD tarafına iki ülke arasında bir serbest ticaret anlaşmasının sonuçlandırılmasının hedeflenmesi gerektiği yönündeki görüşünün de aktarılacağı belirtildi.
Açıklamaya göre Suriyeli sığınmacıların ekonomiye kazandırılması amacıyla, dünyanın belli başlı gelişmiş ülkelerince mültecilere yönelik olarak küresel çapta bir tercihli ticaret düzenlenmesinin hayata geçirilmesi için Tükiye'nin yaptığı çalışmalar da toplantı sırasında ele alınacak.