Oturumda söz alan konuşmacılar ve senatörler, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra hayata geçirilen uygulamalara eleştiriler yöneltti. Senatörler, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi satın alma planlarına da tepki göstererek, bunun Rusya'ya yaptırımların ihlalini de oluşturabileceğini söyledi.
Türkiye'de geçen yılki darbe girişiminden sonra "baskıcı bir ortamın hayata geçirildiğini" savunan Corker, bir yıla yakın süredir hapiste tutulan Amerikalı rahip Andrew Brunson dahil "masum" Amerikalılar'ın da bu ortamın kurbanı olduğunu öne sürdü.
'BIRAKIN YAŞAMAYI, TÜRKİYE'Yİ ZİYARET ETMEK BİLE BİR SORU İŞARETİ'
Corker, "Onun (Brunson'ın) görmeye devam ettiği kötü muamele, çok şeyi ortaya koyuyor ve bırakın yaşamayı Türkiye'yi ziyaret etmenin bile güvenli olup olmadığı konusunda ciddi sorular uyandırıyor" diye konuştu.
Erdoğan'ın sadece içeride gazetecilere, muhalefet liderlerine ve masum Amerikalılar'a karşı adımlar atmakla kalmadığını, uluslararası boyutta da müttefiklerle ters düştüğünü savunan Corker, Türkiye'nin Rusya'dan NATO sistemleriyle uyumlu olmayan hava savunma sistemi alma planlarını örnek gösterdi.
'TÜRKİYE'NİN BİZİMLE BİRLİKTE ÇALIŞMASINA İHTİYACIMIZ VAR'
Komisyonun en kıdemli Demokrat senatörü Ben Cardin de konuşmasının başında, Türkiye'nin başta terörle mücadele olmak üzere ABD'nin kritik önemde bir ortağı ve NATO müttefiki olduğuna değindi. Cardin, "Türkiye'nin bize karşı değil bizimle birlikte çalışmasına ihtiyacımız var" ifadesini kullandı.
'TÜRKİYE'DE ÇOK RAHATSIZ EDİCİ GELİŞMELER OLUYOR'
Ancak, son zamanlarda Türkiye'de "çok rahatsız edici" gelişmelerin olduğunu savunan Cardin, "Başarısız darbe girişiminden bu yana Türkiye'deki yönetimin çok rahatsız edici adımlar attığını gördük" diyerek, OHAL altındaki uygulamaları eleştirdi.
'S-400 ALIMI YAPTIRIMLARIN İHLALİ OLABİLİR'
Cardin de Türkiye'nin Rusya S-400 satın alma planına tepki göstererek, bunun da bir diğer "rahatsız edici" gelişme olduğunu söyledi. Demokrat senatör, "Eğer bu satış ilerlerse, öyle görünüyor ki bu, Rusya-İran-Kuzey Kore yaptırımları yasasının 231'inci maddesinin olası ihlalini oluşturur" dedi.
Cardin ayrıca, Trump yönetiminin bir an önce, Afganistan'a atanan Ankara Büyükelçisi John Bass'in yerine atama yapması gerektiğini söyledi.
Cook, Soğuk Savaş'tan bu yana Türkiye, ABD ve küresel politikadaki değişimlerin Türk-Amerikan ilişkilerinin yeniden değerlendirilmesi ve tanımlanmasını gerekli kıldığını savunarak, "Türkiye bir müttefik olabilir ama ortak değil" ifadesini kullandı.
Avrupa Birliği'yle (AB) müzakerelere başladığından bu yana Türkiye'nin "Avrupa demokrasisinden çok, seçilmiş otokrasiye" benzediği görüşünü dile getiren Cook, Erdoğan'ın muhaliflerini rutin biçimde gözdağı, şiddet ve baskıya maruz bıraktığını ileri sürdü.
'ABD'Yİ YPG'YLE ÇALIŞMAYA ANKARA MECBUR BIRAKTI'
Cook, Türkiye'nin YPG konusundaki tezinin meşru olduğunu söyledi ancak Ankara'nın "IŞİD'e karşı savaşta ABD'yle işbirliği yapmayı başta reddederek, ABD'yi bu grupla birlikte çalışmaya itmede önemli rol oynadığını" savundu.
Türk yetkililer ve medyadaki Amerikan karşıtı atmosfere işaret eden Cook, Amerikalı yetkililerin rahatsızlıklarını özelde dile getirip kamuoyu önündeyse "tatlı dil" kullanma politikasının işe yaramadığı görüşünü dile getirdi.
5 MADDEDE 'ABD NE YAPMALI?'
Cook, "Bu bağlamda, ABD, özellikle de Kongre'nin önünde, Türkiye'nin, demokratik olarak gerilemesi, Amerikalılar'a muamelesi ve ABD'nin çıkar ve hedefleriyle bağdaşmayan dış politikasından Washington'ın rahatsızlık duyduğunu farkına varmasını sağlamada bir fırsat var" dedi. Cook bunun nasıl yapılabileceğine ilişkin şu maddeleri sıraladı:
— Savunma Bakanlığı'ndan İncirlik Hava Üssü'nden ayrılmanın ya da bazı faaliyetlerinin bölgedeki diğer tesislere kaydırılmasının bedelleri ve modellerini araştırması ve bu çalışmanın sonuçlarını da kamuoyuyla paylaşmasının istenmesi,
— Dışişleri Bakanlığı'ndan Türkiye'ye seyahat uyarısını gözden geçirmesinin talip edilmesi,
— Türkiye'nin pahalı, yüksek teknoloji ürünü silahların geliştirilmesi ve satın alımı süreçlerine katılmasına kısıtlamalar getirilmesi,
'TRUMP'IN ERDOĞAN'I TEBRİK ETMESİ TALİHSİZLİK'
Toplantının soru-cevap bölümünde, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 satın alma planlarına dair bir senatörün sorusu üzerine Cook, ABD'nin Türkiye'ye bu hareketinin sonuçları olacağını net olarak belirtmesi gerektiğini söyledi.
Sloat, Demokrat Senatör Jeff Merkley'nin bir sorusu üzerine, Trump'ın Türkiye'deki Anayasa referandumundan hemen sonra Erdoğan'ı arayıp tebrik etmesini "talihsiz bir görüşme" olarak niteledi.
Demokrat senatör Chris Coons'un, "Türkiye'de neden bu kadar fazla Amerikan vatandaşının tutuklandığı" sorusu üzerine her iki konuşmacı da, Türkiye'nin bu kişileri "diplomatik tehdit ya da pazarlık unsuru" olarak kullanıyor olabileceği görüşünü savundu. Cook bu kişilerin "rehine" olarak da adlandırılabileceğini savundu.