Bu işbirliğinin, Sovyetlerden miras kalan altyapıya dayanan iki ülke için ortak bir temas noktası olup, azami kar sağlayabileceği belirtiliyor.
Belgrad Askeri Akademisi uzmanlarından profesör Mitar Kovac, Sputnik’e verdiği mülakatta, işbirliği imkanlarına gerçekçi bir yaklaşımın izlenmesi gerektiğini kaydetti.. Kovac, “Füzelerin modernizasyonu konusunda rekabet yaratabiliriz, ancak Kazakistan’ın yakınında Rusya, Çin ve diğer bazı güçlü ülkelerin olduğu dikkate alındığında bu alanda çok ta büyük bir sıçrama yapabileceğimiz şüpheli. Fakat hem bizim, hem de Kazakistan’ın silahlı kuvvetlerinin kullandığı modellerle ilgili projeleri birlikte hayata geçirmeye yoğunlaşabiliriz. Hava savunma sistemleri alanında somut bir işbirliği yapabiliriz” diye konuştu.
TEKNOLOJİ TRANSFERİ İLE İLGİLİ İŞBİRLİĞİNİN BAŞARILI OLABİLECEĞİ GÜNDEMDE
Uzmanlar, Sırbistan ve Kazakistan’ın her şeyden önce teknoloji transferi modeli ile ilgili işbirliğinde başarılı olabileceği görüşünde. Kazakistan halihazırda, Türkiye ve Güney Afrika Cumhuriyeti ile bu şekilde çalışıyor. Sırbistan’daki Milan Blagoyeviç fabrikasında kullanılan barut ve füze yakıtının üretim teknolojileri transfer edilebilir. İki ülke ayrıca teknolojisi Kruşik fabrikasında kullanılan Sovyet yapımı tanksavar sistemlerinin modernizasyonunu da yapabilir. Toptan elektronik sistemler alanındaki işbirliği Sırbistan’ın ilgisini çekebilir, Kazakistan ise 122 milimetrelik obüslerini Sırp yapımı SORA obüsüne göre modernize etmek isteyebilir.
Bu arada Vulin’e göre Sırbistan’ın en iyi öğrencilerinin ve mühendislerinin Kazakistan’ın yürüttüğü uzay programı kapsamında stajdan geçmesi de güçlü bir ihtimal.