Raporda "Hükümet güçleri muhaliflerin elindeki bölgelerde kimyasal silahların kullanımı da dahil olmak üzere sivilleri kasıtlı olarak hedef almayı sürdürdü. Kuzey Hama ve Güney İdlib'deki hava saldırısı operasyonlarının parçası olarak 4 Nisan'da Suriye hava kuvvetleri Han Seyhun'da sarin gazı kullandı. Çoğu kadın ve çocuk 80'den fazla kişi öldürüldü" dendi.
Our report is now online (A/HRC/36/55) and includes an inquiry into use of chemical weapons in Khan Shaykhun: https://t.co/yturJDb87t #HRC36 pic.twitter.com/P8RQJ9lEgI
— UN Syria Commission (@UNCoISyria) September 6, 2017
2011'den beri BM'nin yaptığı 14. rapor olan belgede Suriye'de bugüne kadar gerçekleşen 33 kimyasal saldırının kayıt altına alındığı iddia edildi.
Bunlardan 27 'sinden Esad hükümetinin sorumlu olduğu, geri kalan 6'sının ise failinin tespit edilemediği öne sürüldü.
BM araştırmacılarının raporu hazırlarken, 43 görgü tanığı ve kurban ile görüştüğü, uydu fotoğrafları ve bomba kalıntılarının fotoğraflarından faydalandığı açıklandı.
SURİYE ORDUSU SUÇLAMAYI REDDETMİŞTİ
Suriye ordusu ise suçlamaları reddederek, kimyasal saldırıdan bölgedeki militanların sorumlu olduğunu açıklamıştı. ABD de Han Şeyhun'daki saldırının ardından Suriye'de ilk kez hükümetin kontrolündeki bir hava üssünü vurmuştu.
#COISyria Chair Pinheiro: “Government forces used #chemicalweapons against civilians in opposition-held areas incl. #KhanShaykhun (#Idlib)”
— HRC SECRETARIAT (@UN_HRC) September 6, 2017
Suriyeli siviller geçtiğimiz yıllarda birden fazla kez kimyasal silahların kullanıldığı saldırıların kurbanı oldu.
21 Ağustos 2013'te Şam'ın Doğu Guta mahallesinde gerçekleşen kimyasal saldırıda 281 kişinin öldüğü açıklanmış, bazı kaynaklar ölü sayısının 1729 olduğunu öne sürmüştü.