'SUU KYİ'DEN AYNISINI YAPMAYI HALA BEKLİYORUM'
Bu tepkilere son olarak Nobel Barış Ödüllü Pakistanlı eğitim aktivisti Malala Yusufzay da katıldı.
Twitter'dan açıklama yapan Yusufzay, "Haberleri her açtığımda Myanmar'daki Arakanlı Müslümanların acısı kalbimi kırıyor. Son yıllarda birçok kez bu trajik ve utanç verici muameleyi kınadım. Benim gibi Nobel Barış Ödüllü olan Suu Kyi'nin aynısını yapmasını hala bekliyorum" dedi.
My statement on the #Rohingya crisis in Myanmar: pic.twitter.com/1Pj5U3VdDK
— Malala (@Malala) 3 Eylül 2017
Pakistanlı etkili siyasetçi İmran Han da konuyla ilgili açıklamasında "Arakanlılar'ın soykırımın Aung San Suu Kyi tarafından utanç verici kabulü" ifadelerini kullandı.
Pakistan'ın yanı sıra Endonezya ve Bangladeş'ten de yeni açıklamalar geldi.
Suu Kyi ve Myanmar ordusu komutanı Aung Hlaing ile görüştükten sonra Bangladeş'e geçmeye hazırlanan Endonezya Dışişleri Bakanı Retno Marsudi "Güvenlik yetkilileri her türlü şiddeti acilen durdurmalı ve kısa ve uzun vadeli olmak üzere insani yardım ve kalkınma yardımı sağlamalı" dedi.
HİNDİSTAN BAŞBAKANI MODİ, SUU KYİ İLE GÖRÜŞECEK
İmam "Endonezya başı çekiyor ve ASEAN ülkelerinin ona katılma ihtimali var. Eğer Myanmar'a ASEAN'dan ve Hindistan'dan baskıyı sürdürebilirsek iyi olur" dedi.
Hindistan Başbakanı Narendra Modi'nin de bugün başlayacak Myanmar ziyaretinde Suu Kyi dahil üst düzey yetkililerle görüşeceği duyuruldu.I
ISESCO: SUU KYİ'NİN NOBEL BARIŞ ÖDÜLÜ GERİ ALINSIN
İslami Eğitim, Bilim ve Kültürel Organizasyonu (ISESCO) ise Suu Kyi'nin barış ödülünün geri alınmasını talep etti.
Merkezi Fas'ın başkenti Rabat'ta bulunan ISESCO tarafından yapılan yazılı açıklamada, Nobel Barış Ödülü komitesinden, 1991 yılında barış ödülüne layık görülen Kyi'nin ülkesinde yaşanan insanlık suçuna karşı gösterdiği tutumdan ötürü ödülünün geri alınması talep edildi.
Myanmar ordusu, sivil ölümleri ve evlerin yakılmasından Arakanlı Müslüman militanları sorumlu tutarken, bölgedeki insan hakları aktivistleri Bangledeş'e ulaşan sivillerin kendilerine ordunun saldırdığını söylediğini aktarıyor. Bangladeşli yetkililer ayrıca iki ülke arasındaki Naf Nehri'nden ve denizden 53 Arakanlı'nın cesedini çıkardıklarını, sınırı geçmek isterken boğulmuş olanların sayısının daha yüksek olabileceğinden şüphelendiklerini açıkladı.