'KENDİ İÇ MESELELERİNE ODAKLANMALARI İYİ OLUR'
Çavuşoğlu, Almanya ile yaşanan gerginlikle ilgili olarak "Bir değişim var. Ne yazık ki AB üyesi ülkelerdeki merkez partiler, aynı ırkçı dili ve söylemi kullanıyor. Almanya'daki seçim Almanya'da yapılıyor. Türkiye veya Macaristan'ta değil, kendi iç meselelerine odaklanmaları daha iyi olur" ifadelerini kullandı.
Bled Stratejik Forumu "Yeni gerçekler için yeni bir vizyon" panelinde insani sorunların çözümünde insani vizyon ihtiyacını vurguladık. pic.twitter.com/roHt3YNFHR
— Mevlüt Çavuşoğlu (@MevlutCavusoglu) 4 Eylül 2017
'DARBE GİRİŞİMİNİN TEKRAR OLMAMASI İÇİN ÖNLEM ALMAM GEREKİYORDU'
15 Temmuz darbe girişiminin ardından alınan önlemlere ilişkin soruya Çavuşoğlu, AB ve üye ülkelerin girişim karşısında Türkiye'yi ve demokratik yollarla seçilen hükümeti desteklemediğini ifade ederek, şöyle konuştu:
"Olağanüstü hal kararı aldık. Fransa da bunu yaptı. Fransa, korkunç bir terörist saldırı sonrasında olağanüstü hal kararı. Ancak Türkiye 20 katı benzer terörist saldırıya maruz kaldı. Ancak olağanüstü hali geri getirmeyi hiç düşünmedi. İktidara geldiğimizde Güneydoğu'daki olağanüstü hali hükümetimiz kaldırdı ve aslında geri getirmeyi hiç düşünmedik. Ancak darbe girişimi ciddi bir girişimdi. O gece 250 kişiyi kaybettik, 2 bin 200 kişi yaralandı. Kim yaptı? Darbeciler. TBMM'yi, köprüdeki masum insanları ve Cumhurbaşkanlığı civarını bombaladılar, helikopterlerden rastgele halkın üzerine ateş açtılar. Peki ben ne yapmalıydım? Böyle bir darbe girişiminin Türkiye'de tekrar asla olmaması için tedbirler almam gerekiyordu."
Önlemler çerçevesinde Dışişleri Bakanlığı'ndaki kariyer diplomatların yüzde 25'inin ihraç edildiği bilgisini paylaşan Çavuşoğlu, "Çünkü onların sadakati devlete değil, bu terörist örgüteydi. Dışişleri Bakanı olarak bakanlığımdaki bir çok diplomatımı kaybetmeyi ister miydim? Hayır, ama başka seçeneğim yoktu. Mutlu muyum? Hayır. Ancak onlar bu örgütün üyesiydiler. Peki onlarla Türkiye'nin en hassas kurumu olan bakanlığımda nasıl çalışabilirdim?" değerlendirmesinde bulundu.
Çavuşoğlu, darbe girişimi sonrasında alınan önlemlere yönelik eleştiriler hakkında şunları kaydetti:
"İngiltere, Almanya veya Fransa'daki devlet kurumlarında DEAŞ üyesi olduğunu varsayalım. Siz ne yapardınız? Bunları bakanlıklarınızda, yargı organlarınızda veya askeriyede tutar mıydınız, yoksa onları işten mi atardınız? Sizlerin ülkenizde olduğunda iyi, siz de bir terör saldırısı olduğunda tüm önlemleri alırsınız. Ancak Türkiye'de olsa, aynen darbe girişimi sonrası bize destek vermediğiniz gibi, bu umurunuzda olmaz. İşte bu nedenle, darbe girişimi sonrasında Türk halkının AB üyeliğine verdiği destek azalmakta."